Share
Tweet
Share
Send to friend

Kvalitetna prehrana kod djece utječe na visinu prihoda

Djeca koja se hrane zdravo imaju veće izglede da će u budućnosti imati visoke prihode, pokazalo je istraživanje koje je objavio britanski znanstveni časopis The Lancent.

Rezultati istraživanja su utemeljeni na 30-godišnjem praćenju dječaka u Gvatemali od njihova rođenja.

Naime, istraživanje je pokazalo da djeca koja su od rođenja uzimala kvalitetnu hranu prosječno zarađuju i do 50% više od onih koji nisu imali zdravu prehranu.

Stručnjaci koji su radili na istraživanju smatraju da ovi rezultati mogu utjecati na upravljanje zemalja u razvoju, kao i na socijalnu politiku u razvijenim zemljama.

Iako na visinu plaće utječe nekoliko čimbenika, od hrane, školovanja, ekonomskih instrumenta i socijalne politike, tijekom istraživanja u gvatemalskom selu za varijablu istraživanja je uzeta samo kvalitetna prehrana.

Tijekom 70-tih, dio djece primao je dodatak u obliku hranjivih namirnica, dok je drugi dio djece dobivao manje hranjive namirnice.

Rezultati se razlikuju između dječaka i djevojčica. Naime, nakon što su znanstvenici nakon 30 godina željeli saznati je li kvalitetnija prehrana utjecala na nekadašnje dječake, danas odrasle muškarce, došli su do zaključka da skupina dječaka kojoj su bile dostupne dostatne količine hranjivih tvari danas zarađuje i do 50% više novca po satu od ostalih mještana.

Međutim, kod djevojčica nije zabilježen takav napredak, no kao jedan od razloga je navedena manja mogućnost zapošljavanja u tom okruženju. (A.T.)

Izvor:
BBC

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.