Share
Tweet
Share
Send to friend

Koliko je uredska romanca dobra za posao

Oni surađuju u uredu ili na projektima, gotovo svakodnevno ručaju zajedno, raspravljaju o poslu, ponekad i o privatnim problemima.

Oni su "poslovni supružnici", no njihov odnos katkad prekorači liniju prijateljstva pa se upuste u romancu.

Budući da većinu vremena provode zajedno, i ne čudi da imaju mnogo zajedničkih tema, čak i više od ukućana s kojima žive.

Tako je jedno istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo da 23% zaposlenika uredsku kolegicu ili kolegu doživljavaju kao "poslovnu suprugu", odnosno "poslovnog supružnika", zbog vremena koje provode zajedno.

U odnosu na prave supružnike s kojima razgovaraju tek nakon radnog dana, s "kolegom supružnikom" imaju više zajedničkih tema.

Naime, zaposlenici kažu da ih kolege s posla bolje razumiju jer imaju slične probleme, zajedničke šale, a zbog vremena koje provode na poslu, često osjećaju veću povezanost s njima nego sa suprugom, odnosno supružnikom u privatnom životu.

No, što kad prijateljstvo prijeđe u romancu? Svaki slučaj je pojedinačan. Uredska romanca može motivirati zaposlenika da bude bolji u radu. Primjerice, dolazi na posao ranije, uživa u radu s "poslovnom suprugom" ili "supružnicom", želi se pokazati u boljem svijetlu.

No, ako takav odnos završi kao neuspješan flert, tada on ima negativne posljedice za posao. Naime, osobe koje su nekad bile više od prijatelja, često ne ostaju u dobrim odnosima, što utječe na njihovu komunikaciju na poslu. Ne vole biti u blizini, izbjegavaju zajednički rad, što ujedno utječe na učinkovitost.

Nadalje, postoje i zaposlenici koji su svoju romancu okrunili brakom. Oni na poslu imaju dobru komunikaciju, a u privatnom životu se razumiju. No, u njihovoj situaciji postoji "opasnost" da ih kolege na poslu doživljavaju kao osobe kojima je osobni probitak glavni cilj. Tada možete čuti komentar "Pa ona mu je žena, sigurno će na poslu proći bolje".

Ljubav na poslu ili tzv. uredska romanca nije neuobičajena, no stručnjaci savjetuju da se zapitate nekoliko pitanja prije nego što se upustite u romancu s kolegom.

  • Kako će uredska romanca utjecati na moju produktivnost?
  • Hoću li se ponašati isto kao i prije, čak i ako prekinemo?
  • Ako se "poslovni supružnik" ne pojavi na poslu, hoću li biti "pretjerano" zabrinut/a gdje je? (A.T.)
  • Izvor:
    CNN

    We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.