Share
Tweet
Share
Send to friend

Osobni benchmarking

Kako upotrijebiti benchmarking u potrazi za novim poslom ili razvoju karijere?

Objavom natječaja za određeno radno mjesto, poslodavac ima vrlo jasnu sliku kakvog kandidata traži...

Zahtijevaju se određena znanja, vještine, osobnost i radno iskustvo. Kada razmišljate o promjeni radnog mjesta, trebali biste imati predodžbu o tome kako se možete prema svim traženim odlikama usporediti s drugim potencijalnim kandidatima. Radeći osobni benchmarking, možete identificirati područja vlastitih snaga, slabosti ali i mogućnosti razvoja.

No, osobnom benchmarkingu trebali biste pristupiti barem jednom godišnje, bez obzira da li trenutno razmišljate o promjeni radnog mjesta ili intenzivno radite na njoj. Ako ste i savršeno sretni na postojećem radnom mjestu, cilj godišnje "revizije" vlastite karijere i zapošljivosti uvijek može biti i procjena vlastite vrijednosti na tržištu rada.



Što je zaista benchmarking?
Recimo da se ionako ponekad uspoređujete s kolegama, partnerima ili šefovima na poslu...Na šaljiv način možemo reći da je benchmarking i kada analizirate nove cipele svoje suradnice – u usporedbi s Vašima! Znate okvirnu cijenu, modnu aktualnost i visinu potpetice, zar ne?

Benchmarking može poprimiti razne oblike, no uobičajeno se sastoji od davanja ocjene raznim aspektima Vaše zapošljivosti. Nakon ocjenjivanja, slijedi usporedba s "boljima" ili "uspješnijima" – u cilju idenficiranja područja Vašeg osobnog razvoja.

Mnoge su prednosti benchmarkinga, među ostalima:

  • Identifikacija područja mogućeg razvoja
  • Identifikacija rizika
  • Sistematiziranje konstantnog razvoja
  • Uspostava osobnog sustava "mjerljivosti"
  • Lakše praćenje i promišljanje osobnog razvoja
  • Rad na sustavnom poboljšanju vlastite zapošljivosti na tržištu rada

  • S kim se usporediti?
    Možete se usporediti s ljudima koje smatrate uspješnijima od sebe, kolegama na poslu, kolegama koji rade u drugim tvrtkama na istom radnom mjestu ili možda s kandidatima koji su dobili posao za koji ste se i Vi prijavili, ali niste prošli ni prvi krug razgovora. Kako se radi i o mjerljivosti, obratite pozornost da su te osobe sličnih godina starosti, radnog iskustva, znanja i dr. No vidljive koristi imat ćete ako proces redovito ponavljate i time stvarate bazu za usporedbu osobnog napretka, stavljajući podatke u perspektivu.

    Kako izgleda proces?
    1. Početna postavka: navedite npr. za koju vještinu radite benchmarking
    2. Obilježja: opišite obilježja vještine
    3. Skala: kreirajte skalu ocjenjivanja po obilježjima
    4. Rezultat: unesite rezultat za svako obilježje za koje radite benchmarking
    5. Benchmark: usporedite svoje rezultate s rezultatima drugih

    Važno je, pritom, dobro i realno procijeniti na kojoj se početnoj poziciji nalazite – i gdje biste mogli biti!

    Koje koristi možete imati od osobnog benchmarkinga?
    Recimo da se možete sresti s realnošću: vrlo često možda imamo i puno bolje mišljenje sami o sebi...

    Možda ćete ustanoviti da je Vaše osobno mišljenje o vlastitoj konkurentnosti na tržištu rada nije sasvim u skladu s realnim stanjem. Osvijestit ćete moguća područja razvoja, učenja i napretka. Cijeli proces služi i tome da se fokusirate na promjene koje se temelje na realnim činjenicama.

    Uz to, možete definirati realne mjerljive ciljeve – ako kažete da ste u npr. vještinama prezentiranja ocijenjeni s 6 (na skali od 1-10) a Vašem kolegi kojeg ste uključili u benchmarking dodijeljujete ocjenu 9 – imate realan, izvedljiv cilj. Još ako ga i vremenski odredite, npr. "poboljšat ću svoje vještine prezentiranja u roku od 6 mjeseci", imate i dobru motivaciju!

    Prepoznate li svoje prave "snage", uvijek ih možete naglasiti tijekom selekcijskog postupka. Tvrtke ne traže baš uvijek "supermena", ako iskažete nekoliko područja u kojima ste jaki i fokusirate pažnju poslodavca na njih – bit ćete u povoljnijoj poziciji.

    Uspješan benchmarking
    Benchmarking nije jednostavan proces. Ako ga želite efektivno primjeniti, morate biti svjesni kako Vaše osobne prednosti u smislu znanja, vještina ili osobnosti daju dodatnu vrijednost, ako se uzmu u obzir potrebe koje su trenutno iskazane na tržištu rada.

    Ključ je i u objektivnosti, u realnoj procjeni vlastitih snaga i slabosti, jasnog uvida u potrebe koje postoje na tržištu rada, povezivanju Vaših snaga s potrebama poslodavaca i definiranja na koji način Vi možete pridonijeti.

    U proces osobnog benchmarkinga možete uključiti i svoje network osobe, prijatelje, kolege, ali i poslovnog trenera. U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

    We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.