Share
Tweet
Share
Send to friend

Igrači američkog nogometa žele MBA diplomu

Kaže se da sportaši izvlače pouka iz svakog poraza. Međutim, kako će izvući pouku iz financijskog poraza kada se time ne bave, barem ne profesionalno.

Zbog toga su 4 američka sveučilišta odlučila pokrenuti program na kojem igrače profesionalne lige američkog nogometa podučavaju raznim temama iz poslovnog svijeta. Na taj način igrači uče kako osigurati svoju financijsku stabilnost nakon igračke karijere tijekom koje zarađuju najmanje 400.000 dolara godišnje. Većina Amerikanaca ovoliki iznos neće zaraditi u cijelom svom radnom vijeku.

Program je prvi puta pokrenut prije tri godine i to na Harvardu i sveučilištu Wharton, a u njega je bilo uključeno 66 igrača. Danas pak program polazi 118 igrača, a proširen je na još dvije institucije, Kellogg školu za menadžment i Stanfordovu školu za menadžement.

Na Harvardu igrači uče o poduzetništvu i poslovnom menadžmentu, na Kelloggu o prodaji i stvaranju brandova, na Stanfodu o procjeni poslovnih mogućnosti u sportskoj industriji, a na Whartonu o financijskim analizama, tržištu nekretnina i umijeću pregovaranja.

Jedan od osnivača programa, Chris Henry objašnjava da je on zamišljen s dva osnovna cilja: objasniti igračima u što se upuštaju prilikom investiranja i pružiti im brojne resurse kako bi donijeli što pravilniju poslovnu odluku.

Međutim, programu ne može pristupiti bilo tko. Naime, igrači moraju imati određeni stupanj obrazovanja, poslovno iskustvo te biti vlasnici ili upravljati nekom tvrtkom ili organizacijom. Chris Henry objašnjava kako uvjeti prijave za program nisu jednostavni, a glavni je razlog motivacija i želja igrača, jer oni ih zaista žele osposobiti za "preživljavanje u stvarnom svijetu".

O uspjehu ovog programa najbolje govore povratne informacije. Od svih igrača koji su prošli navedene programe, njih 48% pokazalo je interes za pokretanjem vlastite tvrtke, dok je kod 43% igrača opao interes za poslovanje. Također, oko 84% onih koji ne bi ulazili u poduzetničke vode, navodi kako bi željeli steći MBA diplomu.

Dodajmo kako se po završetku programa 25% igrača do sada već započelo baviti poduzetništvom. (V.K.)

Izvor:
Forbes

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.