Share
Tweet
Share
Send to friend

U ruskom parlamentu sjedi 12 milijardera

Rusija je po broju dolarskih milijardera na drugom mjestu u svijetu, poslije SAD-a, ali suvereno prednjači po bogatstvu parlamentarnih predstavnika, među kojima je čak 12 milijardera.

Ukupna imovina te dvanaestorice u Dumi procjenjuje se na 41 milijardu dolara, a na prvom mjestu je Sulejman Kerimov, član Savjeta Federacije iz Republike Dagestan, vlasnik kompanije Nafta Moskva. Njegovo je bogatstvo Forbes procijenio na 17,5 milijardi dolara.

Drugo mjesto zauzeo je biznismen Gleb Fetisov (3,9 milijardi dolara), najveći dioničar banke Moj bank Novosibirsk, predstavnik iz Vornješke oblasti.

Na trećoj poziciji je poslanik Državne dume Andrei Scotch, s imovinom vrijednom 3,3 milijarde dolara.

Prema reitingu Forbesa za 2007. godinu, Rusija ima 87 milijardera, od kojih 74 živi u Moskvi, a njih četvorica su se našla među 20 najbogatijih ljudi na svijetu.

Najbogatiji Rus je Oleg Deripaska, vlasnik metalurške tvrtke Rusal s imovinom vrijednom 28 milijardi dolara, a za njim slijedi roman Abramovič sa 23,5 milijardi. (A.T.)

Izvor:
Poslovni dnevnik

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.