Share
Tweet
Share
Send to friend

Preopterećenost svaki problem pretvara u opasnost

Problem u letu: stijena ili lopta?

Neki se od nas na poslu osjećaju kao na minskom polju: svaka promjena znači opasnost, svaki problem potencijalnu katastrofu. Neka su radna mjesta toliko odgovorna da greška znači izgubljen ljudski život, upropaštenu egzistenciju, zagađen okoliš. Ako ne govorimo o liječnicima, kontrolorima leta ili ministrima gospodarstva, nama običnim smrtnicima greške su ipak dozvoljene. Zašto onda svaki problem vidimo kao potencijalnu katastrofu?

Pitanje percepcije dobro je poznato i dokumentirano. Jednostavno se može objasniti na primjeru školske djece. Većina ih voli igre loptom, te uživaju u nogometu, odbojci ili starom "graničaru" u kojem je i osnovni cilj pogoditi protivnika loptom. No ima djece koja se uvijek i svugdje boje lopte, koja zatvaraju oči i glavu štite rukama kad lopta leti prema njima, makar u običnoj igri košarke.

Dakle, kad problem leti prema nama, vidimo li ga kao stijenu koja će nas pokopati ili kao loptu kojom se možemo poigrati? Možemo li loptu uhvatiti i postići koš? Percepciji "stijene" pridonose preopterećenost poslom i rutinom, predugo zadržavanje na istom poslu, "usamljenost na vrhu" i brojni drugi razlozi. Kad ustanovimo da se većina poruka koje smo primili tijekom radnog dana pretvorilo u stijene, vrijeme je za pauzu i promišljanje.

Promjeni percepcije pomažu neki čvrsti alati analize, rješavanja problema i odlučivanja. Alati analize služe što boljem sagledavanju problema, uzroka i posljedica, te povezanosti specifičnog problema s okolinom. Alati za rješavanje problema otvaraju um i razmišljanje za kreiranje što većeg broja mogućih rješenja, bez ograničenja "realnih" i "sigurnih" rješenja. I konačno, alati odlučivanja su nam na raspolaganju kako bi iz velikog izbora rješenja odabrali baš ono koje je najprimjerenije datoj situaciji.

1. Ako je problem složen, te nismo sigurni što je zaista problem, a što posljedica, koje ciljeve u stvari želimo i kako ih postići, pogodan je alat analize drvo problema i ciljeva. Analizi kompleksnih problema pridonosi i "drill down" metoda, u kojoj uzroke problema definiramo do najsitnijih detalja.

2. Kada smo zadovoljni analizom problema, ili ako je problem već poznat, vrijeme je za kreativne metode i alate. Rutina zatvara naše umove u poznate sheme i puteve, pa često ne vidimo "drugačija", kreativna rješenja. Poslovni su ljudi odgajani da moraju biti "prizemljeni", "realni", što ih jednako tako ograničava u sagledavanju novog i inovativnog. Isprobajte neke od metoda kreativnog rješavanja problema, i iznenadit ćete se brojem rješenja koji se generiraju na taj način. Obrnuti brainstorming, provokacija, SCAMPER su neke od metoda koje se koriste u prikupljanju poslovnih ideja.

3. Ako ste u kreativnoj fazi otvorili područja koja vam izgledaju nerealno, nema straha: u posljednjem koraku odlučivanja, odbacit ćete sva nerealna, nejasna, rješenja koja nije moguće implementirati. Poznate metode poput cost-benefit, Pareto, usporedbe parova i brojne druge, pomažu u odabiru najboljeg rješenja i donošenju optimalne odluke.

Ponekad prema nama leti previše stijena. Ne vidimo loptu koju bi mogli uhvatiti i poigrati se njome, zaboravili smo kako je zabavno driblati, bojimo se da ćemo promašiti koš ili gol. Treba nam odmor, promjena percepcije, vraćanje na igru i zadovoljstvo pobjede. Alati analize, rješavanja problema i odluke, odnosno odabira rješenja dovoljno su čvrsti za najtvrđeg "poslovnjaka". No opet, dovoljno su kreativni i zabavni da nas vraćaju u vremena kad smo uživali u svakoj pobjedi nad konkurencijom i svakoj mogućnosti da poboljšamo igru, pardon, poslovanje.

Poslovne trenerice organiziraju i trening o problemima na poslu - "Sedam metoda rješavanja problema", koji će se održati 8. svibnja ove godine. Više informacija o treningu i načinu sudjelovanja potražite na www.misliona.hr U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.