Share
Tweet
Share
Send to friend

Jesu li europski zastupnici preplaćeni

Zbog ljenčarenja, zapošljavanja članova obitelj i kupovine osobnih potrepština zastupnici su pod stalnim nadzorom javnosti

Zastupničke plaće i pogodnosti ne izazivaju kontroverze jedino u Hrvatskoj, već i u Europi. Iako su im plaće visoke, zastupnici u nekim Europskim državama imaju zaista veliki izbor pogodnosti, koje izazivaju negodovanje javnosti.

U Francuskom parlamentu sjedi 577 zastupnika koji sa svim primanjima i prije oporezivanja, mjesečno zarade 5.180 eura. Osim toga, primaju naknadu za putovanja i rekreaciju u iznosu od 5.790 eura te troškove za osoblje od 8.950 eura mjesečno.

Talijanima najveće plaće
Italija ima najveći broj zastupnika u parlamentu, čija osnovna plaća iznosi 149.215 eura godišnje. Taj iznos dvostruko je veći od plaće njemačkih ili britanskih zastupnika, tri puta veći od onih u Portugalu te četiri puta od zastupnika u Španjolskoj.

U putne troškove automatski im je uračunata najskuplja avionska karta do Bruxellessa i za to nisu potrebne nikakve potvrde.

Francuzima poseban mirovinski sustav
Također, zastupnici koji žive u udaljenim mjestima imaju besplatan prijevoz u prvom razredu vlaka ili aviona, ovisno o udaljenosti mjesta stanovanja. Ove uobičajene pogodnosti nikada nisu bile predmet rasprave među Francuzima, ali je javnost oštro reagirala na dodatna prava zastupnika. Neka od tih pogodnosti su najam kuće za 76.000 eura, svrstavanja zastupnika u poseban sustav socijalne zaštite koji radi itekako u njihovu korist, dugoročna primanja u trenutku nezaposlenosti nakon mandata te poseban mirovinski sustav.

Ostavka zbog pelena
U Švedskoj se pak zastupnici nalaze pod najvećim nadzorom javnosti, što bi rijetko tko očekivao u zemlji koja ističe svoju transparentnu demokraciju. Po njihovim zakonima svaki švedski građanin može dobiti potpuni uvid u bilo koju informaciju o radu državnih tijela, osim ako ona nije proglašena tajnom. Upravo je zbog takvih zakona zamjenica ministra Mona Sahlin bila prisiljena dati ostavku 1995. godine nakon što je otkriveno da je zastupničkom kreditnom karticom kupovala pelene za svoje dijete.

Inače, od ožujka ove godine zastupnici moraju prikazati i dobit od dionica, ako je ona veća od 8.700 eura, a kako ne bi bili u sukobu interesa moraju obznaniti svoje članstvo u odborima kompanija ili bavljenje nekom drugom službenom funkcijom u kompanijama. Mjesečna plaća švedskih zastupnika iznosi 5.618 eura, dok premijer i predsjednik parlamenta dobivaju oko 13.000 eura, dok svi ostali prihodi moraju biti javno prikazani. Što se tiče prijevoza, troškove pokriva parlament a koristiti se mora najpovoljnije prijevozno sredstvo. (V.K.)

Izvor:
BBC

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.