Share
Tweet
Share
Send to friend

Zaposlite se u svemiru

Europska svemirska agencija objavila je javni natječaj za nova radna mjesta u svemiru

Dosta vam je putovanja na posao, dosadnog ureda i ne očekujete veću plaću do mirovine? Živite u zemlji znanja kojoj ne trebaju stručnjaci s doktoratom?

Ako već niste u avionu za Bruxelles, još stignete. Europska svemirska agencija prvi je put u povijesti objavila javni natječaj za astronaute s fleksibilnim uvjetima. Zasad traže četvoricu članova posade Međunarodne svemirske stanice, ali primljeni kandidati mogli bi prošetati i po površini Mjeseca ako EU nastavi razvijati svoj plan.



Potraga za astronautima
Ako Europska agencija bude slala ljude na Mjesec, bit će to nacionalno najraznolikija misija dosad. Potraga za astronautima provest će se zasad u 17 zemalja, među njima u Finskoj, Norveškoj, Portugalu, Švicarskoj i Velikoj Britaniji.

Očekuje se da će od najmanje 400 milijuna stanovnika u Europi samo 50 zadovoljiti opće kriterije za posao, a birokracija se pripremila za zaprimanje 22.000 zahtjeva. Posljednje regrutiranje astronauta provedeno je 1992. godine i natječaj je bio zatvorenog tipa, članice Europske svemirske agencije same su odabrale i predložile kandidate.

Uvjeti za natječaj

  • Dob 27-37 godina (posebno dobrim kandidatima može se i progledati kroz prste)
  • Doktorat iz inženjerstva, medicine ili prirodnih znanosti, po mogućnosti pilotska licenca
  • Ako ste vrstan pilot, ESA će vas uzeti u obzir i ako nemate doktorat
  • Ako imate doktorat i zadovoljavate sve kriterije osim pilotiranja, ESA će vas naučiti letjeti
  • Odlično poznavanje engleskog jezika, odlično poznavanje ruskog, ali ESA i to nudi kao dodatnu obuku (A.T.)

  • Izvor:
    Jutarnji list

    We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.