Share
Tweet
Share
Send to friend

Sedmina rukovoditelja ne puši dok radi

Hrvatski menadžeri uglavnom su nepušači, a oni koji uživaju u nikotinskom dimu tu aktivnost troše i pet i po sati mjesečno u sklopu radnog vremena

Iako većina pušača ne odobrava zabranu uživanja nikotina na javnim mjestima, što će prema najavama od jeseni biti na snazi i u Hrvatskoj, nova regulativa zlatna je koka svima koji nude rješenja za odvikavanje od te ovisnosti.

Prema najnovijim vijestima Instituta Karolinska iz Stockholma, pušači bi uskoro mogli dobiti cjepivo koje će ih riješiti štetnog poroka. Cjepivo koje su razvili Šveđani djeluje tako da bi, uz pomoć sredstva nazvanog "niccin", ljudski imunološki sustav trebao razviti antitijela protiv nikotina i time spriječiti njegovo dospijevanje u mozak.



Cjepivo protiv pušenja
Tako bi se onemogućilo stvaranje osjećaja ugode u mozgu izazvane konzumiranjem nikotina. Znanstvenici namjeravaju isprobati cjepivo na 400 osoba, što bi trebalo potrajati barem godinu dana.

U svijetu su pokrenuta najmanje još tri projekta razvoja cjepiva protiv pušenja, no hoće li neki od njih biti uspješan ovisi o tome hoće li sredstva biti u stanju "natjerati" ljudski organizam da razvije antitijela za male molekule nikotina.

Sedmina rukovoditelja ne puši dok radi
Hrvatski menadžeri uglavnom su nepušači, a oni koji uživaju u nikotinskom dimu tu aktivnost troše i pet i po sati mjesečno u sklopu radnog vremena, pokazalo je nedavno istraživanje tvrtke Proago koje je obuhvatilo 325 poslovnih ljudi među kojima je 63 posto nepušača.

U grupi pušača poslovnjaka, trećina ima pušački staž od 20 godina, dok ih tek jedan posto spada u početnike koji puše tek oko godinu dana. Kutiju cigareta prema navedenom istraživanju dnevno popuši 40 posto ispitanika, 34 posto popuši tek nekoliko cigareta na dan, 23 posto između jedne i dvije kutije dnevno, a tri posto anketiranih više od dvije kutije.

Trećina pušača, od kojih se 59 posto pokušalo riješiti navike, radno vrijeme prekida "čik-pauzama" do 15 minuta, a 14 posto pušača menadžera tvrdi da tijekom radnog vremena ne puši.

Istraživanje je pokazalo i da pušače kolege nepušači, koji jedva čekaju stupanje na snagu zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima, smatraju egoistima.

Prema podacima Povjerenstva za borbu protiv pušenja u Hrvatskoj redovito puši 34,1 posto muškaraca i 26,6 posto žena. Europski stručnjaci kažu da će 15-godišnjaci koji danas puše u prosjeku živjeti 20-25 godina kraće. (A.T.)

Izvor:
Poslovni dnevnik

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.