Share
Tweet
Share
Send to friend

Nogometni rječnik u poslovanju

U svakodnevnom je govoru pregršt nogometnih izraza pa i trener i direktor tvrtke znaju što znači "igrati u drugoj ligi"

Što je zajedničko nogometu i tvrtkama? Rječnik – objašnjava njemački autor brojnih knjiga Reinhard Sprenger koji dobro poznaje oba područja jer je doktor filozofije, a studirao je i povijest sporta na sveučilištu u Bochumu.

Sprengera pozivaju gotovo sve najveće kompanije kako bi im poboljšao sposobnost upravljanja, a na svojim predavanjima služi se baš nogometnim rječnikom.

Vezni igrači
Kada koristi nogometne termine, kaže Sprenger, kod mnogih se pojavi smiješak. Prema njemu, to je dobar znak jer to znači da su razumjeli i prihvatili poruku, kao kada na primjer kaže kako su "najbolji treneri u načelu bili samo prosječni igrači". Doista postoje samo dvije iznimke – Franz Beckenbauer i brazilac Mario Zagallo.

Međutim to je dobra pouka i za upravni odbor jer trener ne zabija golove sam, već on omogućava drugima da postižu zgoditke. Direktorima je jasno i kada Sprenger kaže koliko su važni "vezni igrači". Otto Rehagel je činio čuda u Werderu iz Bremena pa čak i kasnije u Kaiserslautenu. Ali u Bayernu nije napravio gotovo ništa jer ga nisu prepoznali kao partnera, smatra Sprenger.

Mnogo nogometnih izraza
Prednost takve komunikacije je očita. Beskrajno mnogo ljudi se zanima za nogomet i u našem "običnom" govoru ima pregršt izraza koje potječu iz tog sporta. To naravno ovisi o svakom pojedinom jeziku, ali i hrvatski građani na primjer dobro znaju što znači "izgubiti loptu", "igrati u drugoj ligi" ili pak "u Ligi prvaka", "naći se u zaleđu" ili "probili su nam obranu".

Jer nogomet kao malo koji drugi sport oslikava napetost, igru čitave momčadi ali i individualni uspjeh. Sprengeru se zapravo dopada što u nogometu ima tako malo golova što je baš kao i u poslovanju – veliki uspjesi su rijetki i za svaki "gol" se treba dugo i teško boriti.

Mlađi spremniji
Ipak, postoje i razlike između upravljanja tvrtkom i nogometa. Osobito u velikim kompanijama gdje je je direktor uprave tek rijetko uopće u stanju "diktirati igru", nego mu je igra "nametnuta" i sposoban je tek reagirati na događaje u pojedinim sektorima.

U manjim tvrtkama uloga direktora je veća, ali tu je pak golema razlika i u dobi igrača. Nogomet igraju mladići koji su – Sprenger oprezno kaže; "mladi i mentalno".

Vrijeme igre i planiranja također se razlikuje. U nogometu se planira najviše za jednu ili dvije sezone, dok tvrtka mora planirati mnogo duže. (V.K.)

Izvor:
DW

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.