Share
Tweet
Share
Send to friend

Island – zemlja najsretnijih ljudi

Očekivana duljina života za muškarce je 80, a za žene 83 godine, po BDP-u su godinama među prvih deset u svijetu, za studij ne treba bogatstvo i nema straha od gubitka posla

Skoro svake godine Islanđani završe na samom vrhu ljestvice najsretnijih ljudi na svijetu, a ove je godine otok proglašen i najmiroljubivijom zemljom svijeta.

Zemlja velika kao Hrvatska i Bosna i Hercegovina zajedno ima oko 300.000 stanovnika, dvije trećine ih živi u glavnome gradu Reykjaviku i oko njega. U Reykjaviku zaključavaju vrata, u ostatku zemlje to još nije običaj…

Rodiljni koriste i majke i očevi
Islanđani su, gledajući brojke, pri samom europskom vrhu po stopi razvoda braka, po stopi nataliteta i po broju žena koje rade izvan kuće. Kombinirate li tri pokazatelja i zamislite zemlju punu samohranih majki s dvoje, troje djece koje trče na posao, teško da će se takvo društvo doimati jako sretnim. U čemu je, onda, stvar?

"Bit je u tome kako organizirate život poslije razvoda. Te žene imaju financijsku i inu pomoć bivših supruga. Razvod braka ovdje se nužno ne doživljava kao neuspjeh - to može biti i pozitivna stvar, jer ako ste u braku koji ne funkcionira, pozitivno je ako se odlučite izaći iz njega. U većini slučajeva starateljstvo nad djetetom i dalje dijele majka i otac, djeca uglavnom žive s majkama, ali očeve viđaju često, a bivši supružnici najčešće ostaju u korektnim odnosima", objašnjava Stefán Ólafsson, profesor na Sveučištu Island.

Spomenimo usput, Island je prije 28 godina proglasio prvu demokratski izabranu ženu predsjednicu na svijetu. Bila je to samohrana majka Vigdis Finn Bogadottir.

Prvorotikinje u tridesetima još nisu moda na Islandu. Islanđanke, čak i kad studiraju, često rađaju u ranim dvadesetima, ali majčinstvo im nije razlog da ostave studij. Rodiljni dopust tu traje devet mjeseci, s tim da šest mjeseci koristi majka, a tri mjeseca otac. Oboje u vrijeme rodiljnog primaju 80 posto svoje plaće.

Prosječna plaća 3.100 eura
Očekivana duljina života za muškarce je 80, za žene 83 godine, po BDP-u Islanđani su godinama među prvih deset u svijetu, u svjetskim razmjerima kupuju gotovo najviše knjiga po stanovniku, imaju više mobitela nego Finci, teško je naći informatički bolje umreženu zemlju i zemlju čiji stanovnici udišu čišći zraka.

Prosječna plaća je 3.100 eura i u obitelji najčešće rade oba partnera, ali ovdje je sve skupo. Imamo sve više problema i s drogom. Po broju inozemnih putovanja Islanđani su u svjetskom vrhu. Islanđani u inozemstvo često odlaze i na studij.

U posljednjih 15 godina zemlja je postala i meta imigranata. Devedesetih smo imali za Island mnogo izbjeglica iz zemalja bivše Jugoslavije. Od 2000. najbrojniji su Poljaci, Filipinci i Tajlanđani. (A.T.)

Izvor:
Jutarnji list

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.