Share
Tweet
Share
Send to friend

Zadnji radni dan Bill Gatesa

Preokupacija mu postaju borba protiv siromaštva, javno zdravstvo i društveni razvoj

Nakon 33 godine rada i stvaranja, dugo godina najbogatiji čovjek na svijetu, Bill Gates danas (27.lipnja) odlazi s čela Microsofta i posvećuje se humanitarnom radu.

Čovjek koji je najodgovorniji za nastanak Windowsa te promjenu načina rada i djelomično življenja, u svojim 50-ima odlučio se posvetiti filantropiji na puno radno vrijeme, točnije radu u svojoj Bill&Melinda Gates zakladi, koja je najveća filantropska organizacija na svijetu.

Kao najveći dioničar Microsofta, Gates će ostati na mjestu predsjednika i zadržati će oko 9 posto dionica vrijednosti oko 23 milijarde dolara. Osim toga radit će na posebnim tehnološkim projektima, a unutar kompanije će ga zamijeniti čak troje ljudi.

"Bio sam u pravu"
Na mjesto glavnog kreatora softwarea dolazi Ray Ozzie, na mjestu glavnog stratega i istraživača Craig Mundie, a izvršnu funkciju preuzet će Gatesov prijatelj iz studentskih dana Steve Balmer.

Inače, Gates se programiranjem počeo baviti još sa 13 godina, kada je izradio raspored za nastavu u svojoj srednjoj školi. U svojoj knjizi koju je izdao 1995. godine napisao je da je sa 19 godina zamislio budućnost i svoju karijeru bazirao na slici koju si je tada predočio. "Na kraju sam bio u pravu", napisao je Gates.

Godine 1975. odustao je od studija na Harvardu i osnovao Microsoft, a pravi boom dogodio se pet godina kasnije kada je sa grupom mladih suradnika izradio operativni sustav poznat pod imenom MS-DOS.

Do 1987. Gates je, zahvaljujući rastu vrijednosti dionica Microsofta postao do tada najmlađi milijarder sa 31 godinom života. Danas se njegovo bogatstvo procjenjuje na 58 milijardi dolara. (V.K.)

Izvor:
Scientific American

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.