Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako uspješno uništiti motivaciju zaposlenih?

U razgovoru s poslovnim ljudima raznih profila, mnogi koriste jednu jedinu riječ kako bi opisali simptome nedostatka motivacije zaposlenih, apatije, otpora na promjene, nezainteresiranosti i nepovjerenja: cinizam. Sama riječ već puno govori...

Pitanje koje možemo postaviti: da li su ti isti zaposlenici bili cinični prije no što su počeli raditi na svom novom radnom mjestu? Ili su takvi postali s vremenom? Gdje je netragom nestao entuzijazam?

Kome moj rad pomaže?
Možda niste primjetili, no ljudi sve više voluntiraju. Fenomen volontiranja stvarno ponekad djeluje zbunjujuće: zašto se odlučujemo investirati svoje vrijeme i energiju u aktivnosti koje su često naporne, i psihički i fizički? I to bez plaće? Zašto se udružujemo u nevladine organizacije usmjerene na pomoć općem dobru?

Ukratko, može se reći da volontiranjem radimo na podupiranju nečega u što vjerujemo. Muče Vas nezainteresirani radinici? Koliko je Vaša vizija, misija i ciljevi tvrtke usklađena s individualnim ciljevima ljudi? Što je "ono" što ih pokreće?





Gdje je nestala motivacija?
Već desetljećima je prisutno vjerovanje da je najveći izvor pokretanja zaposlenih pružanje odgovarajućih podstreka, najčešće u financijskom obliku. Iza ovakvog pristupa krije se opća pretpostavka kako se po glavama svih zaposlenih mota samo jedno pitanje: "Ima li tu mene?".

Čitajući u posljednje vrijeme objavljene članke o generaciji Y, upravo postavka "ITM" im se pripisuje kao primarni pokretač, u smislu da očekuju napredak, nagrade i uspon korporativnim ljestvama u vrlo kratkom roku. Cjelokupni motivacijski programi nekih tvrtki osmišljeni su kako bi odgovorili upravo na to pitanje, "WIFY" (What's in it for me?) iliti "ITM" (Ima li tu mene?).

No, u svim, mnogobrojnim razgovorima s zaposlenicima raznih , nitko s kim smo razgovarale nije opisao svoj entuzijazam kao posljedicu onoga što je tvrka nudila kao nagradu za dobro obavljen posao.

Uvijek je bilo prisutno jedno neizgovoreno pitanje: Zašto mi je stalo do toga? To je možda i osnovni pokretač GEN Y. To je pitanje koje se krije u motiviranju mnogih "radnih cinika". A mnoge tvrtke nisu uspjele pružiti dobar odgovor upravo na ovo pitanje.

Na primjer: godišnja skupština zaposlenih. Čelni čovjek govori zaposlenicima kako je u sljedećoj godini cilj tvrtke koji se, naravno, ne može postići bez angažmana svih zaposlenih, porast prihoda na domaćem tržištu od 15 posto. U publici ravnodušnost...

Jednostavno rečeno, težak rad usmjeren povećanju profita tvrtke i nije baš "neki dobar razlog" koji bi trebao pokrenuti i "ponijeti" zaposlenike, zar ne?

Bilo koja tvrtka koju pokreće uglavnom interni fokus na profit ili isključivo tržišni položaj tvrtke, postaje uistinu savršena sredina za razvoj cinizma zaposlenih. Kada je, samo i jedino, ostvarivanje profita cilj poslovanja tvrtke, oslanjanje na različite financijske oblike motivacije zaposlenih kako bi se podigao „usahli“ moral može samo pogoršati situaciju.

A pogledajte njih...
Uz sve razlike koje se pojavljuju, visoko uspješne tvtke dijele jednu karakteristiku: njihovo glavno usmjerenje nije interno, u smislu profita ili ostvarivanja uskih interesa tvrtke.

U uspješnim tvrtkama fokus je na eksternom, na ispunjavanju potreba kupaca ili korisnika ili na onome kako Vaš rad, i u najmanjem djeliću, doprinosi njihovom boljem životu.

Spontane pozitivne povratne informacije zadovoljnih kupaca dokazano podižu razinu motivacije zaposlenih! Ako neki zaposlenici i nisu u izravnom kontaktu s kupcima, a njihov rad je dio cjeline usluge ili proizvoda, ta povratna informacija treba doći i do njih...

Vratite motiv natrag u motivaciju!
Možda Vam može zazvučati čudno kada kažemo da u razmišljanjima o načinu motiviranja zaposlenih razmislite o fokusiranju na zadovoljstvo kupca/korisnika?! No, uspješne tvrtke konstantno istražuju načine kako bi osmislile upravo onu uslugu/proizvod ili paket koji će najbolje ispuniti želje, potrebe i očekivanja kupaca, zar ne?

Jedno jedino "Hvala!" koje Vam izriče kupac, sasvim sigurno proizvodi osmjeh na licu, povećano samopouzdanje i veću radnu motivaciju, usmjerenu čak i prema onim kupcima od kojih nećete čuti tu čarobnu riječ. I dugo se pamti... U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.