Share
Tweet
Share
Send to friend

Osobna misija i ciljevi

...i koliko se razlikuje od misije tvrtke u kojoj radite...

Velik broj tvrtki u Hrvatskoj poradio je na kreiranju misije, vizije i ciljeva. Vidjele smo ih u raznim oblicima: otisnute na podlošcima za miša, velikim plakatima u hodnicima tvrtki ili male, uokvirene izjave okačene na zidovima ureda.

Neke su jednostavne i kratke, neke bombastične i pisane biranim riječima. Kada bi ih pitale, poprilično rijetko su zaposleni s kojima smo radile znali svojim riječima (ako već ne od riječi do riječi) izraziti misiju i ciljeve tvrtke u kojoj rade.

No, naše pitanje danas jeste: da li ste ikada napisali osobnu misiju i ciljeve? Misija neke tvrtke piše se zato da bi zaposlenima dala usmjerenje, to bi trebala biti nit vodilja, objašnjenje zašto neka tvrtka postoji i odgovor na pitanje: čime se mi bavimo? Što je naš posao? Po čemu smo jedinstveni?

Neke tvrtke pristupaju izradi misije tako da je top menadžement osmisli i napiše, spuštajući je "odozgo prema dolje", bez preuzimanja i prepoznavanja svoje uloge u njoj od strane zaposlenika. Vlasništvo nad misijom tada i nisu preuzeli zaposlenici, ma koliko god gledali otisnutu misiju na zidu svojih ureda.

Manjina tvrtki pristupa izradi misije onako kako bi se to i trebalo raditi, ili iz razloga što ne znaju, ili što se misiji pristupa po principu "svi to imaju – idemo i mi".

Ponavljamo: da, velik broj tvrtki ima pismeno izraženu misiju. Dok čitate naš tekst, pomislite na misiju svoje tvrtke. No, i ako je znate napamet, naše pitanje danas je: da li ste definirali svoju osobnu misiju, ciljeve i vrijednosti?

Možemo pretpostaviti da ćete se lakše identificirati s misijom i ciljevima tvrtke ako imate izraženu svoju osobnu misiju i ciljeve. Ponekada jednostavno zaboravite što je uistinu važno u onome što radite. Izrada i pisanje osobne misije pruža Vam mogućnost da ponovo utvrdite i prepoznate što je važno i možda donesete neke nove odluke koje se mogu odnositi i na daljnji tijek Vaše karijere.

Stephen Covey, autor "Sedam navika uspješnih ljudi", kaže kako je postavljanje osobne misije "povezivanje s Vašom jedinstvenom svrhom, ispunjavanje koje Vam donosi istinsko zadovoljstvo."

Pisanje osobne misije ipak se razlikuje od pisanja misije neke tvrtke, no osnovne postavke su iste. U samom procesu pisanja svoje misije imate mogućnost ustanoviti što je za Vas važno, pogotovo ako ramišljate o promjeni radnog mjesta ili novim smjerovima u karijeri. Tražite li novi ili prvi posao, osobna misija pomoći će Vam da se prepoznate u misiji i ciljevima tvrtke – potencijalnog poslodavca.

U ovom ljetnom razdoblju, isprepletenom korištenjem godišnjeg odmora, možete pronaći malo vremena za osmišljavanje vlastite misije i definiranje osobnih ciljeva.

Pitat ćete nas vjerovatno kako da tome pristupite – ponovo ćemo citirati Coveya koji kaže da može pomoći ako zamislite proslavu svog osamdesetog rođenadana ili pedesete godišnjice vjenčanja i zamislite što bi Vaši prijatelji ili obitelj rekli o Vama i Vašem životu, o tome kakvi ste bili kao čovjek, kojim vrijednostima ste se rukovodili i koji su Vam ciljevi bili najbitniji. Postoji više mogućnosti procesa izrade osobne misije, a Vaš coach može uvijek pomoći u procesu.

Zašto uopće napisati osobnu misiju?
Ponavljamo, zato što je Vaša osobna misija važna. Zato što, ako Vam je jasna, lakše određujete što ćete raditi i koliko ćete se oko bitnoga potruditi. Vjerovatno ste se barem jednom našli u situaciji da jednostavno ne znate što biste i kako željeli raditi u životu. Još teže je ponekad odogovoriti na pitanje zašto uopće radimo, to što radimo. Vaša osobna misija, ciljevi i vrijednosti pružit će Vam odogovor na ova pitanja. U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!



We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.