Share
Tweet
Share
Send to friend

Irski i američki ljevaci zarađuju više od dešnjaka

Razlog zašto su ljevaci plaćeniji od dešnjaka vjerojatno je u tome što su od malih nogu morali biti kreativniji kako bi opstali u svijetu koji su dešnjaci napravili po svojoj mjeri

Ljevaci čine oko sedam posto svjetskog stanovništva. Ekonomski istraživač Kevin Denny s dublinskog University Collegea utvrdio je u studiji koja je nedavno izašla da su ljevaci izrazito više skloni depresijama nego dešnjaci.

Prema podacima koje iznosi irski istraživač Denny, depresiju je proživjela četvrtina ljevaka starijih od 50 godina, a samo jedan posto njihovih desnorukih vršnjaka. Kod žena, međutim, nema razlike: depresijama jednako podliježu i dešnjakinje i ljevakinje.



U Irskoj zarađuju pet posto više od dešnjaka, a u SAD-u čak 15 posto
Vjerojatno objašnjenje glasi da su žene izložene mnogo manjem pritisku zbog toga što su ljevakinje i lakše s tim psihički izlaze na kraj. Tu je i kraj loših vijesti za ljevake.

Denny je, naime, utvrdio da ljevaci zarađuju pet posto više od dešnjaka. A kad su u pitanju američki ljevaci sa završenim fakultetom, škare zarada se još više otvaraju. U tom slučaju zarađuju čak 15 posto više nego kolege-dešnjaci, pokazala je jedna nedavno objavljena analiza tima s baltimorskog Sveučilišta Johna Hopkinsa.

Kod žena nije uočena razlika. Neizbježno je pitanje zašto ljevaci više zarađuju? Objašnjenje počinje s tim da se kreativnost najviše cijeni i nagrađuje na boljim radnim mjestima koje, naravno, obavljaju visokoobrazovani.

A ljevaci su, kao manjina, morali od malih nogu iz sebe cijediti više kreativnosti da bi opstali u ovom svijetu, koji su dešnjaci napravili po mjeri dešnjaka. I tako su oni bolje pripremljeni za svladavanje teškoća u poslu, što se odražava na zaradu. (A.T.)

Izvor:
Poslovni dnevnik

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.