Share
Tweet
Share
Send to friend

Preživite na poslu pomoću lekcija iz džungle

I u džungli i na radnom mjestu postoji jasno definirana hijerarhija, a u oba okruženja jedinke moraju međusobno surađivati

Zbog loše organizacije, a ponekad i zbog stresnog posla mnogi bi zaposlenici svoje radno mjesto usporedili s džunglom. Upravo zato na radnom im mjestu uvelike mogu pomoći navike divljih životinja, zaključuju istraživači.

Četiri studije provedene na čimpanzama pokazale su kojim se trikovima te životinje služe kako bi preživjele u džungli, a isti se mogu primijeniti i na radnom mjestu.

Stručnjaci napominju da i u džungli i na radnom mjestu postoji jasno definirana hijerarhija, u oba okruženja jedinke moraju međusobno surađivati, a i među drvećem je kao i među stolovima prisutno stalno nadmetanje.

Borba za svoja prava
Dodajte tome rizika od nasilnog preuzimanja, određenu dozu sreće u nekim situacijama, nužnost prilagodbe te tradiciju "zabadanja nosa u tuđe stvari" i okruženje u uredu neće se znatno razlikovati od onog u džungli, ističu autori.

Studije su pokazale da su čimpanze, baš kao i ljudi spremni na pobunu i borbu za svoja prava u trenutku kada se netko prema njima nepravedno odnosi ili ih prevari.

Tako su jednoj čimpanzi za obavljeni zadatak dali cijelu jabuku, dok su drugu koja je sudjelovala u obavljanju zadatka nagradili tek polovicom krastavca. Ta je druga čimpanza zbog toga prosvjedovala i odbila sudjelovati u idućem zadatku. To nas dovodi do prvog pravila – izbjegavajte primati najveće zasluge ako ste zadatak obavili timski.

Nakon svađe pomirba
Na poslu je važno imati podršku suradnika, ali ističu autori, još je važnije imati podršku šefa. Istraživanja su pokazala da su one čimpanze koje su češće trijebili vođu čopora, imale veću podršku u borbi.

Zaposlenici na primjeru životinjskog svijeta također mogu vidjeti zašto se ne isplati zamjerati se ljudima oko sebe. Čimpanze se nakon svađe često grle i ljube, a dupini se trljaju jedan od drugog i glasaju. Stručnjaci za životinje napominju da mirenje otklanja stres i umanjuje mogućnost naknadnih svađa.

Dominantni šefovi
Četvrto pravilo tiče se timskog rada, a čimpanze su pokazale da uživaju u društvu vrsti spremnih na suradnju. Najmanje što možete učiniti za postizanje sklada u uredu jest da skuhate suradniku čaj ili mu ponudite kolač.

Međutim, ni šefovi ne mogu pobjeći zakonima divljine, jer su studije pokazale da se vođe neprestano moraju "boriti" kako bi zadržali svoj ugled i poziciju u društvu. Osim toga i u ljudskom svijetu oni moraju imati razvijene voditeljske vještine i motivirati svoje zaposlenike te znati uspostavljati kontrolu nad situacijom. (V.K.)

Izvor:
Daily Mail

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.