Share
Tweet
Share
Send to friend

Manekenke, stjuardese i bankarice najpoželjnije

Od 18 do 20 posto svih veza rađa se na poslu, a postotak raste jer su žene sve posvećenije karijeri

Otkad su žene počele ravnomjernije sudjelovati u radnom procesu, zahvaljujući urbanizaciji, industrijalizaciji i nadvladavanju patrijarhata, poslovna je sredina sve više mjesto na kojemu se muškarci i žene mogu međusobno zaljubljivati.

Američka i britanska istraživanja pokazuju da se od 18 do 20 posto svih veza rađa na poslu, a taj je postotak u porastu, jer žene sve više ulažu u svoju karijeru. Iako će neki poslovi iz bioloških razloga ostati pogodniji za jedan ili drugi spol, uvjereni smo da je spolna segregacija u poslu daleko iza nas.



I u školama radi većina žena
Nastavi li se trend, san muškaraca da će u svakom zanimanju biti okruženi ženama približit će se ostvarenju. Uzimajući u obzir čimbenike kao što su udio žena u ukupnoj radnoj snazi, obveza lijepog izgleda i ugodnog nastupa odabrali smo nekoliko poslova najnapučenijih zgodnim ženama.

Na šalterskim poslovima i među osobnim bankarima omjer je približno 7:3 u korist žena. Banke snažno štite svoj profesionalni imidž pa od svih zaposlenica traže da izgledaju što bolje mogu i da zrače elitnošću.

U industrijskim zemljama žene zauzimaju 36 posto svih radnih mjesta u trgovini, a u maloprodaji su brojnije od muškaraca. Mnoge obrazovane i kreativne žene rade na ovom polju, a većina osoblja je ženskog roda.

Osim toga, žene čitaju više od muškaraca pa radite li u izdavaštvu, imate dobrih izgleda steći dosta ženskih poklonika. I u školama stranih jezika i prevoditeljskim centrima također ćete imati ponajviše kolegica.

Možda niste znali da su veliki zračni prijevoznici počeli angažirati žene kao stjuardese tijekom Drugog svjetskog rata i odmah nakon njega zbog manjka muške radne snage. Od tog vremena palube zrakoplova pretežno nastanjuju privlačne i energične žene između 24 i 33 godine.

Razumljivo je da vlasnici kompanija računaju na ženski šarm u privlačenju putnika, a kako bi tek uzbudljivo bilo da više žena ide u pilote. (A.T.)

Izvor:
Poslovni dnevnik

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.