Share
Tweet
Share
Send to friend

Unatoč krizi Bill Gates i dalje najbogatiji Amerikanac

Iako kriza koja potresa SAD bogatašima uzrokuje milijunske gubitke, Gates i Buffet uvjerljivo ostaju najbogatijima

Već petnaestu godinu za redom Bill Gates je najbogatiji Amerikanac, pokazuje nova lista najbogatijih Amerikanaca magazina Forbes.

No, budući da je u proteklih nekoliko dana na Wall Streetu izgubljeno oko 700 milijardi dolara u investicijama, došlo je i do promjena na popisu 400 najbogatijih.

Iako Gates uvjerljivo drži prvo mjesto, dok za njim slijedi investitor Warren Buffet, potrebno je istaknuti da je svatko od njih zbog krize izgubio oko dvije milijarde dolara. Tako sada Gates teži 57, a Buffet 52 milijarde američkih dolara.

Na trećem mjestu nalazi se osnivač Oracle-a, Lawrence Ellison sa 27 milijardi, dok je najmlađi na listi 24-godišnji osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg koji je već zaradio 1,5 milijardi dolara.

Svake dvije sekunde gubi 1000 dolara
Istaknimo kako je već drugu godinu za redom za ulazak na listu 400 najbogatijih bila potrebna imovina od 1,3 milijarde dolara, dok je prosječna vrijednost bogatstva iznosila 3,9 milijardi dolara.

No, da je financijska kriza uzela svoje "prave žrtve", koje se više ne nalaze na popisu, pokazuju primjeri Hanka Greenberga iz AIG-a koji je u tjedan dana izgubio 800 milijuna dolara, dok je casino mogul Sheldon Adleson izgubio čak 13 milijardi dolara u odnosu na prošlu godinu, tj. gubi tisuću dolara svake dvije i pol sekunde.

Analitičari ističu da gubitci bogataša nisu dobra vijest za obične građane jer, pojašnjavaju, kad bogataši zarađuju, gospodarstvo se razvija, što donosi i boljitaka za građane. (V.K.)

Izvor:
VoA

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.