Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako uspješno izvesti brainstorming

Organizacija "oluje mozgova"

Sam pojam brainstorming, ili na hrvatskom "oluja mozgova", već je tako dugo prisutan u poslovnom životu da smatramo da ga zaista ne trebamo objašnjavati počevši od definicije.

No, ipak, ponovimo da se sam pristup temelji na činjenici da različiti ljudi s različitim iskustvom i znanjem različito pristupaju određenom problemu. Upravo zato možete dobiti niz različitih rješenja jednog problema, no pod uvjetom da pravilno postavite i izvedete "oluju mozgova".

Možete brainstorm-ati sami za sebe, no daleko je uspješniji rad u grupi, zato što nemate iskustvo grupe ali i zato što, kada jednom iscrpite svoje ideje, drugi članovi grupe mogu doprinijeti svojima.

U grupi je, pak, rizik za pojedinca – neki čudan prijedlog može se nekome učiniti grozno glupim, do te mjere da neće prezati iznijeti svoje negativno mišljenje. Upravo zato osoba koja vodi brainstorming mora dobro koordinirati sastanak i izbjeći donošenje sudova.

U redu, recimo da ste koordinator planiranog brainstorming sastanka Vašeg, ne prevelikog, ali vrlo raznolikog tima ljudi. Kako se pripremiti da planirana aktivnost ne bude uzaludno gubljenje vremena i prosipanje ideja kojih se poslije sastanka nitko neće sjetiti? Ili izbjeći da pojedince koji imaju drugačije mišljenje ostali "čudno" gledaju?

Evo nekoliko jednostavnih načina kako učinkovito voditi brainstorming, u onom trenutku kada je svima jasna definicija samog pojma i "pravila igre":

Pripremite podlogu za zapisivanje ideja
Osobno preferiramo flipchart, no može poslužiti i veliki bijeli papir pričvršćen na zid prostorije u kojoj se sastanak održava. Bijela ploča za pisanje je još bolja varijanta, da ne govorimo o ultra tech spravama koje zabilješke napravljene na posebnim pločama prenose izravno i bežično u Vaš laptop... Ako se koristite jednostavnom metodom bijelog papira, pripremite markere u različitim bojama.

Razmislite malo o timu koji će sudjelovati u postupku "oluje mozgova"
Da li možete uključiti još nekoga, možda iz drugog organizacijskog dijela tvrtke, tko može doprinijeti novim idejama povezanim uz problem ili pitanje za koje prikupljate ideje?

Odredite "zapisničara"
Netko treba zapisivati ideje, "loviti" ih i upisivati u različitim bojama. Ako je potrebno, unaprijed razgovarajte sa osobom kojoj ste namijenili tu ulogu, pripremite je na zadatak u smislu da niti jedna ideja nije "loša" i da je potrebno izbjeći "filtriranje" ideja – bez osuđivanja, bez odražavanja vlastitog stava, bez ignoriranja upadica (jer i one su važne). Zapisničar jednostavno mora biti neutralan, nezavisan i ne smije potpasti pod ničiji utjecaj.

Pratite tijek brainstorminga u smislu razdvajanja ideja ili pojmova koji se pojavljuju tijekom rada u smislu glavne ideje i njoj podređenih ideja
Na primjer, ako netko izgovori riječ "konkurencija" – napišite je plavom bojom i zaokružite kao glavni pojam. Možete odlutati i na neki drugi pojam, no kada netko izgovori "bolja usluga u konkurentskoj tvrtki", vratit ćete se na okvir plave boje i zapisati tu ideju ispod glavnog pojma.

Kada se i pojavi jedna glavna ideja, treba pratiti ideje koje se mogu nasumice pojavljivati vezano uz tu ideju
Treba poticati "prosipanje" različitih ideja, svega onog što Vam padne na pamet a povezano je s glavnom idejom.

Bilježite ideje kako se izgovaraju
Nemojte se strogo vezivati uz određeni pojam i inzistirati da se razradi do potpunosti prije nego što se posvetite drugom glavnom pojmu. Ako se pojavi i neki pojam za kojeg niste sigurni kojoj glavnoj ideji pripada, ipak ga zapišite nekom sasvim drugom bojom i označite upitnikom, upravo zato da biste mu možda kasnije mogli posvetiti više pozornosti.

Opet i ponovo ponavljamo: nema loših ideja. Nemojte podleći cenzuri bilo kakvih ideja. Zapišite sve. Ne opterećujte se strukturom, hijerarhijom ili redoslijedom podataka.

Nema početka, nema kraja. Isključite malo svoju lijevu polovicu mozga i pustite desnoj da zavlada: misli trebaju slobodno lutati, i pustite ih neka lutaju – tek kasnije ponovo ćete "uključiti" lijevu stranu mozga kako biste "sredili" sirovi materijal koji Vam brainstorming obilato pruža! U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.