Share
Tweet
Share
Send to friend

Tajni agenti ne žive kao James Bond

Ako ste pomislili da tajni agenti izgledaju poput Jamesa Bonda, da su njihovi životi prepuni egzotičnih zadataka u kojima je glavni cilj spasiti svijet i pri tome osvojiti zgodnu djevojku, prevarili ste se, kao i mnogi kandidati za posao agenta

Kako MI6 regrutira agente te je li život agenta imalo glamurozan i opasan kao što se to prikazuje u filmovima o Jamesu Bondu? Realnost je potpuno drugačija od filma, objasnio je novinaru BBC-a agent John, zadužen za regrutiranje novih kandidata.

U razgovoru s Johnom, moglo se saznati da mu to nije pravo ime, ali pravi identitet ionako se nikada ne smije otkriti.

Gdje je Aston Martin?
Radni dan agenta sastoji se od dosta papirologije, puno više nego što je u svim filmovima o popularnom agentu bilo prikazano, ali u tim papirima skrivaju se mnoge povjerljive i nadasve interesantne informacije.

Osim toga, na parkingu ispred sjedišta uopće nema Aston Martina koji stoje na raspolaganju agentima u svakom trenutku. Posao agenta podrazumijeva i one zanimljivije zadatke od praćenja osoba pa do prikupljanja informacija na terenu o nekom događaju ili osobi.

Pridobivanje ljudskog povjerenja
"Uspješan agent mora posjedovati sposobnost brzog zadobivanja ljudskog povjerenja. Osoba također mora biti motivirana za rad u obavještajnoj službi i biti spremna služiti britanskoj vladi", istaknuo je John.

Novi pristup regrutiranja agenata putem interneta prilagođen je novim izazovima s kojima se suočava svijet pa tako i sama agencija. Odmaknemo li se od fantastičnih Bondovih pothvata kako za vrijeme hladnog rata tako i u današnje vrijeme terorizma, pravi tajni agenti moraju se brzo prilagoditi svim izazovima modernog svijeta.

"Tražimo ljude koji su spremni žrtvovati dobar dio svog života radeći u tajnosti i kojima nisu bitne pohvale javnosti za dobro obavljen posao", zaključio je John u svojoj izjavi za BBC. (D.P.)

Izvor:
BBC

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.