Share
Tweet
Share
Send to friend

Dužina prstiju određuje poslovni uspjeh

Prema studiji provedenoj na 44 burzovna mešetara u Londonu, dokazano je kako su oni čiji je prstenjak dulji od kažiprsta sposobniji zaraditi više novca, fleksibilniji i lakše se prilagođavaju promjenama na tržištu

Znanstvenici sa sveučilišta u Cambridgeu objavili su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) kako na temelju dužine prstiju mogu nagovijestiti uspješnost nečije poslovne karijere.

Tako su osobe čiji je prstenjak dulji od kažiprsta sposobniji zaraditi više novca, dok osobe čiji su kažiprsti i prstenjaci jednako dugi imaju dobre predispozicije za natjecateljske sportove kao što su tenis, nogomet ili skijanje.

Testosteron odgovoran za uspjeh
Studija koja je trajala 20 mjeseci obuhvatila je 44 burzovna mešetara iz Londona, među kojima su neki godišnje zarađivali više od četiri milijuna funti.

Znanstvenik John Coates ovo otkriće povezuje s razinom testosterona, steroidnog hormona koji se intenzivno izlučuje između devetog i osamnaestog tjedna trudnoće, a odgovoran je za razvoj tijela i mozga nerođenog djeteta.

Istraživanja su pokazala, da burzovni mešetari uključeni u istraživanje, koji su ujutro imali povećanu razinu testosterona u tijelu postizali mnogo bolje financijske rezultate toga dana. Do tog je otkrića došao Coatesov istraživački tim u kojem su još bili Mark Gurnell i Aldo Rustichini.

Geni izjednačeni s iskustvom
Istraživači su istaknuli kako je prema rezultatima istraživanja biološki utjecaj na zaradu podjednak iskustvu koje mešetari imaju. Utvrđeno je da su iskusniji trgovci u periodu od 20 mjeseci zaradili do devet puta više od onih s malo iskustva, dok oni koji su imali duže prstenjake od kažiprsta u istom razdoblju zaradili jedanaest puta više novca nego oni s kraćim prstima, a bili su u stanju sklopiti poslove za samo nekoliko minuta.

Znanstvenici također vjeruju kako je i izloženost hormonu agresije u maternici razlog što su takvi trgovci agresivniji, fleksibilniji, skloniji upustiti se u rizik i lakše se prilagođavaju promjenama na tržištu. (D. P.)

Izvor:
BBC

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.