Share
Tweet
Share
Send to friend

Tijekom duge i bezuspješne potrage za poslom: glavu gore!

Najteži dio dugotrajnog traženja posla je zadržati pozitivan pristup i stav kada se sve oduži i počne brojati u mjesecima

Trenutno stanje gospodarstva, kada riječ recesija sijeva s naslovnica novina, kada se sam spomen nastupanja težih poslovnih vremena može iskoristiti za smanjenje broja zaposlenih, može nam ostaviti dojam da je potraga za poslom nemoguća, nedostižna i sasvim sigurno osuđena na neuspjeh.

Nalazite li se u situaciji u kojoj ste zaista već godinama u potrazi za poslom svog života, upravo se spremate na promjenu ili ste upravo dobili/dali otkaz, nadam se da ste pročitali naš raniji tekst o potrebi planiranja karijere. Nažalost, ovaj proces može Vam postati i vrlo težak i poguban za samopouzdanje.

Pozitivan stav
Najteži dio dugotrajnog traženja posla je zadržati pozitivan pristup i stav kada se sve oduži i počne brojati u mjesecima. A što je najbolje, zadržati pozitivan stav je imperativ, i u odnosu na Vaše emocionalno zdravlje kao i zbog dojma kojeg ostavljate na razgovorima s potencijalnim poslodavcima.

Uvijek mi na pamet padne refren jedne pjesme: "Ove ruke mogu, ova glava zna – i nema prepreka..." A nekad je i sama sebi pjevam. Nezaposlenost brojite u mjesecima a ne u tjednima?

Evo nekoliko stvari koje Vam mogu pomoći da glavu držite uzdignutom i onda kad Vam tone među ramena:

  • Ponavljamo, opet i ponovo: pronaći posao ozbiljan je posao. Prionite planski, sustavno i primjenite princip malih koraka – iskoristite resurse koji Vam se nude na internetskim stranicama, u smislu primjera pisanja životopisa, priprema za razgovore i sl.
  • Ako Vam je traženje posla cjelodnevni posao kojem ste pristupili najozbiljnije, morate napraviti pauzu i uzeti odmor, kao da ste na radnom mjestu. Razmislite o tome što Vas najviše opušta i izdvojte par sati tjedno samo za sebe.
  • Radite sve ono što ne biste stigli da radite, na primjer: provodite puno kvalitetnog vremena s djecom, starijim članovima obitelji, primite na sebe kućanske poslove koje niste obavljali dok ste radili, napravite sve one sitne kućne popravke koje ste godinama odgađali.
  • Volontirajte. Da, iako ste trenutno bez posla, možete i te kako biti "korisni". Pronađite neki projekt ili udrugu kojima Vaši talenti ili vještine mogu biti od koristi, razvijajte svoje snage pomažući drugima. Možda prepoznate neke svoje sasvim druge kvalitete.
  • Savladajte neku novu vještinu. Pratite u medijima oglašavanje besplatnih ili povoljnijih seminara, radionica ili tečajeva.
  • Čitajte. Čitajte knjige. Puno knjiga. U knjižnicama i čitaonicama – imaju i sve dnevne novine...
  • Ne zaboravite svoje prijatelje, ljude koji su Vam bliski i koji Vas podržavaju i vole – baš onakvima kakvi jeste.
  • Dan ima 24 sata. Rasporedite i planirajte svoje vrijeme.

  • Upravljanje samim sobom
    Pokušajte ne razmišljati sami o sebi kao o nekome čija je primarna značajka to što je bez posla! Ako ste nezaposleni, o potrazi za posao razmišljajte kao o – "poslu". Ozbiljnom poslu. I to s punim radnim vremenom, u kojem je dobra organizacija pravi temelj za uspjeh. Ako ste zaposleni, morate pronaći vrijeme za traženje drugog posla – opet i ponovo moramo govoriti i o dobrom upravljanju sobom u vremenu. Sami sebi ste dodijelili dodatni, honorarni posao.

    Upravo ste u jeku vrlo složene marketinško-prodajne kampanje za sasvim određen proizvod – sebe same (potrudite se poboljšati proizvod u svim karakteristikama važnim za kupca – poslodavca). A što je najbolje, Vi upravljate tim procesom, Vi ste i vlasnik i direktor poduzeća "ja-tražim-posao d.o.o.", s punom odgovornosti.

    Možda ćete uvidjeti da trebate savladati neke nove vještine, naučiti kako se organizirati i kako planirati, napraviti neke sasvim nove i drugačije prioritete i to-do liste. No, budite svjesni činjenice da će Vam puno toga i odvlačiti pažnju. Možda će čak i sve drugo zvučati bolje od promišljene i planski koncipirane potrage za poslom. No, nemojte gubiti iz vida da Vam je prioritet pronaći posao. Uzdignute glave. U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

    We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.