Share
Tweet
Share
Send to friend

Talijani su najljeniji u EU parlamentu

Talijanski zastupnici ne dolaze na sjednice, ne daju prijedloge, ali zato ubiru najviše novca

Prema podacima rimskog Espressa, talijanski eurozastupnici su plaćeni bolje od bilo kojih ostalih - oko 35.000 eura mjesečno računajući plaću, dodatke i olakšice - ali u radu sudjeluju manje nego ijedni, piše Inoslav Bešker u Jutarnjem listu.

U prosjeku izostaju svaku treću plenarnu sjednicu (od samo 60 godišnje), a francuski, sljedeći po lijenosti, sudjeluju na 79 posto, dok su najuredniji Finci, s više od 90 posto učešća. Najuredniji Talijan, sa 99 posto nazočnosti, ne govori talijanski u Strasbourgu, jer se zove Sepp Kusstatscher, zeleni teolog iz Južnog Tirola.



Usputna stanica
I ini talijanski političari smatraju Europarlament usputnom stanicom, nekom vrsti odlagališta kada nema pametnijeg posla. To proizlazi iz podatka da je od 78 izabranih na početku sadašnjeg saziva samo njih 48 još na dužnosti.

Ostali nisu pomrli, nego su odstupili čim bi uhvatili neku poziciju u Italiji. Lako je zaključiti kolika je zbiljska moć i dobit čak i lokalnih dužnosnika u Italiji kad im se isplati ostaviti 35.000 eura mjesečno u Europarlamentu za dužnost gradonačelnika Trevisa ili prisjednika u Kampaniji.

Aktivni Slovenci
Još su porazniji podaci o proizvodnosti: 61 talijanski eurozastupnik nije u pet godina podnio niti jedan prijedlog. Sedmero slovenskih eurozastupnika (koji beru jedva trećinu talijanskih beriva) sami su podnijeli više prijedloga nego svih 36 Talijana koji su ušli u Europarlament kao zamjene.

A onda se u Italiji političari žale na "diktaturu eurobirokrata", pište da su u Europi gurnuti u prikrajak njemačko-francusko-britanskom urotom, a često i ne pokušavaju popraviti pozicije svoje zemlje barem amandmanom. (A. T.)

Izvor:
Jutarnji list

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.