Share
Tweet
Share
Send to friend

Žene zaposlenije, a muškarci s pregačom

Nakon što su stoljećima žene držale tri kuta kuće sada ih moraju prepustiti i partnerima

Stoljećima su žene bile okosnicama obitelji: brinule se o kućanskim poslovima, kuhale i skrbile se o djeci. Muškarci su često bili odsutni po cijeli dan iz kuće nastojeći zaraditi dovoljno za normalan život svoje obitelji. Emancipacija i borba za ženska prava učinile su i žene zaposlenijima, ali su često te nove obveze postale samo dodatak onima obiteljskima, piše Snježana Babić Višnjić u Vjesniku.

Uvijek je bilo muškaraca koji su, najčešće silom prilika, znali ponijeti veći teret podizanja obitelji, ali to je bilo više iznimka nego pravilo. Danas se i to mijenja.



Istisnuli supruge
No ravnopravnost među spolovima inicirala je i spektar promjena u suvremenim obiteljima koje više nisu samo rezultat nužde. U Švedskoj čak sedamdesetak posto muškaraca koristi porodni dopust umjesto svojih partnerica i više su uključeni u život djece.

U nas se na takav korak u posljednjih desetak godina odlučilo nekoliko tisuća muškaraca i najčešće se traži pravo na korištenje dodatnog porodnoga, dakle, drugih šest mjeseci.

Koliko su jaki trendovi da se i očevi od najranijih dana uključe u odgoj djeteta govori i podatak da je i bivši britanski premijer Tony Blair koristio porodni nakon rođenja četvrtog djeteta. To je vjerojatno potaknulo njegove sunarodnjake da slijede njegov primjer, ali i naprave korak dalje: ostanu kod kuće i brinu se o obitelji.

Danas podaci britanskog zavoda za statistiku pokazuju da je na Otoku 190.000 očeva odlučilo napustiti posao i posvetiti se očinstvu. Oni su ti koji ujutro vežu djeci vezice na cipelama, spremaju im doručak, te ih voze u vrtić ili školu. Iako su se mnogi odlučili na takav korak iz ekonomskih razloga, dosta je njih to doista željelo.

Pola radnog vremena
Žene su postale čelnice tvrtki i čini se racionalnijim da suprug preuzme njihove dužnosti nego da dijete odgajaju dadilje i ustanove. I većina se toliko dobro snašla da se sada dio zaposlenih majki osjeća pomalo isključenim, jer se djeca bolje razumiju s ocem.

Ma koliko ostajanje kod kuće bilo odraz muškarčeva izbora, ima on i svojih zamki. Majke su još dominantnije kad je riječ o skrbi za malu djecu pa se očevi koji u svojim obiteljima preuzimaju tu odgovornost često nađu na sastancima ili drugim okupljanjima okruženi ženama.

Mnogi su u dvojbi da li se tada uključiti u njihove razgovore o dječjim tegobama i kuhanju, ili se držati po strani. Drugi je, a mnogima i najveći problem, izolacija od društva. Ali psiholozi upozoravaju da se ne ode u krajnost, jer dijete ipak treba oba roditelja.

Spominje se stoga nizozemski primjer gdje je država omogućila roditeljima da rade pola radnog vremena i da podjednako sudjeluju u odgoju djeteta, jer za njega je najbolje da roditelji dijele skrb, a ne da zamijene uloge. (A. T.)

Izvor:
Vjesnik

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.