Share
Tweet
Share
Send to friend

Ako ste u vezi sa suradnikom – potpišite izjavu

Poslodavci se izjavom potpisanom od obje strane žele zaštiti od mogućih tužbi i velikih gubitaka u slučaju prekida veze

Zaposlenici i Sjedinjenim Američkim Državama mogli bi se naći u neugodnoj situaciji, ako su imali ili imaju ljubavnu aferu na poslu. Naime, kako bi se zaštitili od sudskih tužbi, neugodnih osveta i drugih neugodnih pojava koje prate raskid veze, neki su poslodavci u SAD-u od svojih zaposlenika zatražili potpisivanje izjave jesu bili ili još jesu u takvoj vezi.

Inače, takvim se dokumentom koji moraju potpisati boje strane, najčešće potvrđuje da "niti jedna strana ne želi da njihova veza utječe na njihov posao ili tvrtku na bilo koji način". Oni pak koji ga potpišu obvezuju se pridržavati pravila koja propiše poslodavac, a koja vrijede i za vrijeme i nakon eventualnog prekida veze.

Problematične veze s nadređenima
"Taj dokument ima smisla, iako bi na prvu pomisao na njega mogli ostati zapanjeni", ističe odvjetnik iz Kansas Cityja Brian Finucane koji ima nekoliko klijenata s takvim iskustvom.

Istraživanje websitea careerbuilder.com, provedeno na više od osam tisuća zaposlenika, pokazalo je da je njih 40 posto imalo ljubavnu vezu na radnom mjestu. Također, tri četvrtine njih priznalo ja da tu vezu nisu skrivali, budući da većina kompanija nema ništa protiv romantičnih veza među zaposlenicima, sve dok ona ne utječe na poslovanje.

Međutim, ono što zadaje glavobolju odvjetnicima, ali i odjelima za ljudske resurse, jesu veze zaposlenika s nekim od nadređenih. U takvoj je vezi bilo i oko 40 posto onih osoba koje su u anketi navele da su imale vezu s nekim iz svog odjela.

Tada prekidi mogu biti zaista neugodni, a mogu rezultirati i raznim oblicima tužbi, poput onih za zlostavljanje na radnom mjestu.

Upravo u takvim slučajevima, ističu odvjetnici, potpisana izjava o ljubavnoj vezi na poslu štiti poslodavca i umanjuje mu moguće troškove, koji se u SAD-u mogu popeti i do šesteroznamenkastih iznosa. (V. K.)

Izvor:
smh.com.au

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.