Share
Tweet
Share
Send to friend

U krizi su potrebni lideri – i coachevi lidera...

Dobrano smo ušli u 2009. godinu, a već sam početak bio je obilježen tmurnim prognozama. Tvrdim da će ova godina biti i vrlo zanimljiva! Dok se svi mediji natječu u što mračnijim predviđanjima skore budućnosti, nabrajajući propuste, diskutirajući predložene i odbačene planove, ja vidim mnoštvo izazova i mogućnosti. Ova vremena daju i priliku za inovativnost, stvaranje novih rješenja i sagledavanje stvari u pravom svjetlu.

Potrebni su nam lideri
Govorim, naravno, o liderima u gospodarstvu, tvrtkama, no ista potreba za liderima prisutna je i u političkom životu. Sam spomen krize u nas "zamrznuo" je sve aktivnosti, novac ne kola, poslovi se odgađaju u čekanju "boljih vremena", a radnike neki ponovo intenzivno počinju promatrati kao trošak. Ponovo se sve počinje promatrati troškovno, umjesto inovativno...

Lideri su oni koji i u teškim vremenima mogu i znaju okupiti ljude oko ideje, pokrenuti i ljude i procese. A upravo u kriznim vremenima postoji potencijal u ljudima da se, uz prave lidere, okupe oko zajedničkog cilja usmjerenom općem dobru.

"Leadership coaching" – i liderima je potreban coach
Još jedna karakteristika krize je definitivno visoka razina poslovnog pritiska. U ovakvim vremenima – stres caruje. Najčešći uzroci mogu biti: previsoko i neostvarivo postavljeni poslovni ciljevi, loše upravljanje i poremećen odnos privatnog i poslovnog. Kome se lider u krizi može obratiti?

Zašto tvrdimo da su liderima, isturenim stratezima, ali i na primjer, članovima Vlade potrebni coachevi? Lideri su ljudi koji su nam potrebni kako bismo stvarali sutrašnjicu. I potrebni su nam lideri koji su svjesni sebe i daju sve najbolje od sebe. Upravo ovdje "uskače" coaching – kako bi se lider razvio, potrebno je da radi na svom osobnom razvoju, oslobađanju svojih potencijala, rastu.

Leadership coaching pomaže liderima da jasno vide svoju viziju, vjerovanja, vrijednosti ali i da povećaju svoje kapacitete vodstva i utjecaja. I coach je liderima poput ogledala, podrška u vremenima teških odluka ali i sredstvo sagledavanja situacije i mogućih rješenja. A kome je podrška potrebnija danas nego ljudima od kojih se očekuje da nas izvedu iz krize?

Uspješno liderstvo nije veliki solo nastup, već stvaranje okruženja i atmosfere u kojoj će pojedinci svjesno uložiti svoju energiju i sposobnosti kako bi zajedno dosegli ciljeve, koje smatraju i svojima.

Što coaching pruža liderima?
Mogućnost razvoja vještina vodstva, kako bi se liderima omogućilo da pomognu drugima podići svoju razinu odgovornosti i sposobnosti za inicijativu i proaktivan rad, uz svjesno i odgovorno preuzimanje rizika. Osnažuje ih u odnosima s drugim ljudima, u poslovnom i privatnom smislu, rezultirajući u stvaranju atmosfere povjerenja i optimizma. Pomaže im da „otvore vidike“, oslobode procese razmišljanja i izvan konvencionalnog i očekivanog, potičući inovativnost.

Pomaže liderima u boljem razumijevanju dinamike odnosa unutar tvrtke, ali i u međuljudskim odnosima, u svim koracima upravljanja promjenama. Pruža liderima jasnu sliku njihovih obaveza u cjelosti, na način da se ostvari bolje planiranje, otvore nove mogućnosti ali i ojača njihov utjecaj unutar organizacije.

Daje mogućnost liderima da postanu još efikasniji lideri i menadžeri, tako da i sami postanu coachevi, prihvaćajući i usvajajući dokazane prednosti coachinga kao metode. Pomaže im u stvaranju i razvoju osjećaja ujedinjenosti i timske pripadnosti koja će omogućiti snažnu povezanost usmjerenu postizanju koje će nadmašiti zadane ciljeve.

Godina pred nama vrlo vjerovatno bit će vrlo teška za tvrtke, radnike ali i za one koji njima upravljaju – odgovornost će biti težak teret. A zadatak lidera najteži je u tome što treba postati coach koji će utjecati na ljude - kako bi postali efektivniji, angažiraniji i produktivniji u teškim vremenima, u vrijeme promjena svega što se činilo čvrstim uporištem. Jer, upravo to može biti razlika između "preživljavanja" i uspjeha. U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.