Share
Tweet
Share
Send to friend

Japanke spas od krize traže u braku

Brojne mlade žene pritisnute recesijom pokrenule novi trend – one su lovci na brakove

U Japanu je prvi put u posljednjih šest godina porastao broj novih brakova, a uzrok tome je – kriza. Naime, otkad plaće stagniraju, a nezaposlenost raste sve se više mladih žena odlučuje na brak kako bi uz dvije plaće lakše spajali kraj s krajem.

"Želim se brzo udati, najkasnije do kraja godine. Shvatila sam da zbog recesije neću moći zarađivati koliko sam planirala i smatram da ću biti financijski stabilnija ako budem imala dva prihoda na koja mogu računati", kaže 36-godišnja trgovkinja iz Tokyja.

Ona i brojne druge mlade žene iz Japana pokrenule su novi trend, popularno zvan "lovci na brak", piše Tea Romić u Večernjem listu.

Glavni ekonomist u Dai-Ichi institutu u Tokyju, Toshihiro Nagahama, objašnjava kako su financijske brige glavni razlog povećanju "lovaca na brak".

Nagahama tvrdi kako žene više nego ikad žele pronaći financijski stabilnog partnera, jer iako su se prije 23 godine uspjele izboriti za jednaka prava, one još uvijek zarađuju 43 posto manje nego muškarci. To im je dovoljan razlog da im udaja postane važnije od karijere.

Porastom ovog trenda, porastao je i broj posjeta agencijama za spajanje parova, a novi trend interesantan je i japanskim političarima koji već godinama žele povećati natalitet. (V. K.)

Izvor:
Večernji list

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.