Share
Tweet
Share
Send to friend

Uz obitelj, sve više žena želi i uspješnu karijeru

Žene danas sve više žele napredovati u poslu, a muškarci u većoj mjeri preuzimaju brigu o djeci i kućanskim poslovima

Nova generacija mladih žena koje se odlučuju osnovati obitelji, unatoč brojnim obavezama, ne posustaju u nakani da postignu i značajan poslovni uspjeh i napreduju na poslu, sugerira novo američko istraživanje.

Naime, višegodišnja studija američke radne snage pokazuje da otprilike dvije trećine muškaraca i žena mlađih od 29 godina, želi preuzeti više odgovornosti na radnom mjestu. Istovremeno, majke s malom djecom uopće ne odskaču od ostalih žena po pitanju ambicioznosti. Tako 69 posto majki ističe da žele napredovati u poslu, dok to isto želi 66 posto žena koje nemaju djece.

Samo sedam godina ranije, više odgovornosti i napredovanje u poslu željelo je tek 48 posto majki, 66 posto muškaraca i 61 posto žena koje nemaju djece.

Veći doprinos kućnom budžetu
Rezultati su to studije provedene nad 3500 zaposlenih muškaraca i žena koju je izradila neprofitna organizacija Familly and Work Institute, a koji su uspoređeni s rezultatima identičnih telefonskih istraživanja provođenih od 1977. godine do danas.

Autori ističu da se razlozi veće ambicioznosti žena trebaju tražiti u činjenici da su neke žene prisiljene napredovati u karijeri ne bi li zarađivale više, dok neke preuzimaju sve veću odgovornost u stvaranju obiteljskog dohotka. Primjerice, 1997. godine žene su uprihođivale 39 posto obiteljskog dohotka, dok danas uprihođuju 44 posto.

No, i muškarci su se promijenili, pa preuzimaju više obaveza u kućanstvu. U studiji je 31 posto žena istaknulo da je njihov bračni partner djelomično ili u potpunosti preuzeo brigu o djeci, dok je 1992. to isto navodilo 21 posto žena. Također, žene ističu da se muškarci u kućanstvu sve više bave kuhanjem i čišćenjem.

Muškarci ne mogu uskladiti obaveze
Nemogućnost usklađivanja poslovnih i obiteljskih obaveza, trend koji je godinama bio zamjetan među ženama, sada je sve prisutniji i među muškarcima. Godine 1977., više od trećine (34 posto) muškaraca i žena imalo je problema u usklađivanju obiteljskih i poslovnih obaveza. U međuvremenu, taj se postotak među muškarcima povećao za čak 11 posto, a među ženama samo za 5 posto. Dakle, danas čak 45 posto muškaraca te 39 posto žena ima poteškoća pri usklađivanju poslovnih i obiteljskih obaveza.

Kako se društvo modernizira, tako nestaju i predrasude koje su godinama postojale. Dok je 1977. godine 49 posto muškaraca i 71 posto žena smatralo da zaposlene žene istovremeno mogu biti i dobre majke, danas to isto smatra čak 67 posto muškaraca te 80 posto žena. A s ovom tvrdnjom posebno se slažu one osobe čija je majka radila u vrijeme dok su oni odrastali. (V. K.)

Izvor:
The Wall Street Journal

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.