Share
Tweet
Share
Send to friend

Menadžeri nedovoljno komuniciraju sa zaposlenicima

Tek 3 posto ispitanika smatra da današnji menadžeri dovoljno komuniciraju sa svojim zaposlenicima

Mnogi stručnjaci upozoravaju da je otvorena i konstantna komunikacija menadžmenta sa zaposlenicima važna kako bi se, posebice u vrijeme krize, održala jednaka razina motivacije i produktivnosti. Međutim, anketa koju je proveo MojPosao pokazuje da današnji menadžeri nedovoljno komuniciraju sa zaposlenicima.

Naime, tako misli 91 posto, od ukupno 448 sudionika ankete. Značajan dio njih smatra da su menadžeri previše usredotočeni na osobni razvoj i napredovanje pa uopće i ne pomišljaju na komunikaciju sa zaposlenicima i istraživanje njihovih potreba. Istovremeno, prepreka otvorenoj komunikaciji su nedostatak slobodnog vremena, stres, ali i manjak znanja i vještina, zbog čega mnogi menadžeri ne znaju na koji način uspostaviti uspješnu komunikaciju sa zaposlenicima.

Strateško razmišljanje i ego
Nekolicina ispitanika smatra da se menadžeri opterećuju isključivo rezultatima, troškovima i prihodima, a da se pritom ne pitaju jesi li poslovni ciljevi mjerljivi i ostvarivi. U komunikaciji sa zaposlenicima jednostavnije bi dobili odgovor na ova pitanja, ali i pronašli rješenja za mnoge izazove. No, smatraju ispitani zaposlenici, previše strateškog teoretiziranja i ego, često najviše priječe komunikaciju menadžmenta sa zaposlenicima.

Tek 3 posto ispitanika smatra da današnji menadžeri dovoljno komuniciraju sa svojim zaposlenicima. Međutim, naglašavaju kako obećanja i dogovori najčešće ostanu samo na pričama, a rijetko se i realiziraju.

Jednostavnije otkrivanje problema
U vrijeme nestabilnog gospodarstva, a tako i nestabilnog poslovanja, menadžeri bi trebali shvatiti da ne mogu znati odgovore na sva pitanja, a čak i kada bi ih znali, ne bi mogli sami provesti sve odluke na ispravan način. Stoga je komunikacija menadžmenta s "običnim zaposlenicima" itekako potrebna, ali je potrebno i preispitati imaju li osobe koje vode tvrtke dovoljno znanja i iskustva za takav posao, smatra 6 posto ispitanika.

Komunikacijom sa zaposlenicima menadžment može jednostavnije otkriti uzroke lošijeg poslovanja, jer tim je onoliko jak koliko je jaka i njegova najslabija karika – nevažno je li to menadžer ili netko od zaposlenika. (V. K.)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.