Share
Tweet
Share
Send to friend

Dobar dan! Kako Vaše samopoštovanje danas?

Život prema svojim, ne tuđim očekivanjima

Zamislite da Vas je netko upravo pozdravio na sljedeći način: "Dobar dan! I, kako je Vaše samopoštovanje danas? ". Zanima me kakav bi bio Vaš iskren odgovor u tom trenutku.

Samopoštovanje: ne možete ga dodirnuti, no utječe na to kako se osjećate. Ne možete ga vidjeti, no prisutno je svaki puta kada se pogledate u ogledalo. Ne čujete ga, no tu je kada govorite o sebi. Razlikuje se od samopouzdanja, jer samopouzdanje uključuje ono što vjerujete o svojim sposobnostima i budućim načinima ponašanja. Nužno je za osjećaj sreće. Da bismo bili sretni, potrebno je da se osjećamo dobro u svojoj koži, da znamo da smo vrijedni kao osobe.

Za zdravo samopoštovanje ključno je da znate svoje osobne snage, ali i prihvatite svoje slabosti. Kada sami sebe potcjenjujete, umanjujete svoje vrijednosti u relativnom odnosu prema vrijednostima koje vidite kod drugih osoba. Također, što više sami sebe kritizirate, lošije ćete se i osjećati. Pronalaženje grešaka u sebi i svemu oko sebe Vam neće pružiti nikakvu pomoć niti utjehu – možda samo mrvicu trenutnog olakšanja.

Važno je prihvatiti činjenicu da su svi ljudi skloni potcjenjivati svoje snage i dobre kvalitete, samo zato jer je to tako lako i jednostavno. Puno lakše od rada na svojim snagama, zar ne? No, upravo tu leži "catch": samopoštovanje se gradi na tome kako se vidimo. I na onome što nas najjače potiče i motivira: na osobnim snagama i kvalitetama – koje je zato važno prepoznati i razvijati!

Nisko samopoštovanje može biti i rezultatom toga što nastojimo živjeti prema nerealnim standardima. Primjere možete navesti i sami, od djevojaka koje obolijevaju od bulimije gledajući naslovnice časopisa pa do toga što ste prije godinu dana provukli karticu za plaćanje na više rata za kupnju nekih komada obuće ili odjeće bez kojih se jednostavno, da, može živjeti.

Upravo kada ste pomislili kako je to tako jasno da se podrazumijeva, evo nekoliko pitanja za koja ne očekujem odgovor u roku od sljedećih pet minuta, već malo duže promišljanje:

  • Što zaista želite postići u životu?
  • Zašto Vam je to važno?
  • Koje su Vam vrijednosti važne u postizanju željenoga?
  • Kome se nastojite dokazati: šefu, partneru, roditeljima...?

    Pripazite se i opake tiranije riječi "trebalo bi", neprijatelja samopoštovanja!

    Trebao/la bi: zarađivati više, provoditi više vremena s djetetom, biti najbolji/a u svome području rada, uvijek sve na vrijeme napraviti, donositi prave odluke, nikada – baš nikada ne pogriješiti, uvijek znati što radim, imati više vremena za prijatelje, širiti oko sebe entuzijazam i dobru volju, pritome izgledati dobro odmah ujutro kada ustanem iz kreveta i imati širok i vedar osmijeh na licu...

    Još ako se krenem uspoređivati s nekim za koga mislim da ima baš to sve, doviđenja samopoštovanju.

    Vjerujem da i Vi imate svoje osobne "trebalo bi" tiranine – pomoglo bi ako ih napišete na papir i sagledate u svoj njihovoj raskoši. Samo zato da ih možete jednog po jednog, jednim potezom ruke prekrižiti – a onda to i činiti djelima, jačajući se.

    Nitko nije savršen, to znamo. Samo se ponekad moramo podsjetiti i osnažiti, jer postavljanje previsokih standarda je situacija u kojoj ne možete pobijediti već samo biti veliki gubitnik. Ako si postavite letvicu previsoko, past će Vam samopoštovanje, sami sebe ćete proganjati još jače što će zahtijevati dodatne napore koji će, ako ne poluče očekivani uspjeh, još više naštetiti Vašem samopoštovanju i uvesti Vas u kružni tok kontinuiranog gubljenja samopoštovanja.

    Zato budite spremni prepoznati, ali i oprostiti si neke pogreške, znati i raditi na svojim snagama i sposobnostima, postavljati realne ciljeve, ali i pratiti svoj napredak na putu prema njima. Sami, ili uz svog coacha...

  • U sljedećem članku pročitajte odgovore poslovnih trenerica na vaša pitanja!

    We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.