Share
Tweet
Share
Send to friend

Višegeneracijska radna snaga ostvaruje bolje poslovne rezultate

Kakva će biti međugeneracijska solidarnost povratkom baby boomera na tržište rada

Na tržištu rada najčešće žrtve diskriminacije su osobe s invaliditetom. Međutim, diskriminacija starijih osoba veća je od diskriminacije prema rasi, nacionalnosti ili čak spolu. S druge strane, starije osobe postale su itekako zanimljive otkako je Europa spoznala da mora iskoristiti njihova znanja i iskustva želi li održati svoju konkurentnost.

Manjak mladih nastoji se s jedne strane nadoknaditi imigracijskom politikom, ali shvatilo se da i imigranti stare, piše Ines Sabalić u business.hr-u.

U tom slučaju najbolje je dakle posegnuti za onim što je na dohvat ruke, a to su domaći stariji građani. Riječ je dakako o baby boomerima, generaciji koja se, kako je definira novi izvještaj što je Gallup radio za Eurobarometar, proteže još u šezdesete godine. Poznato je da baby boomeri vrlo teško doživljavaju svoje starenje te da mnogi imaju više novca nego što im priznaje industrija marketinga, mode, luksuza, pa i financija, kao i mediji.

No budući da ta generacija sa sobom nosi značajnu količinu znanja i iskustva, Europsku je komisiju zanimalo kakav će biti odnos mladih, prema toj "starijoj generaciji" građana.

Skandinavci najtolerantniji
Analiza "Međugeneracijska solidarnost", koja je prošli tjedan prezentirana novinarima u Europskoj komisiji, pokazuje da stvari u mnogim zemljama EU ne stoje tako loše. Osim nekih vječno važećih istina, a to je da se stari i mladi ne slažu o tome što je najbolje za društvo, općenito, stari i mladi slažu se bolje nego što se misli.

Naime, samo 14 posto ispitanih u EU misli da su stariji građani teret za društvo, a među njima su na to pitanje pozitivno odgovorili najčešće stariji od 65 godina. Ovdje su ipak primjetne razlike. Ako se već mora ostarjeti, onda je to najbolje učiniti u Skandinaviji, Belgiji, Nizozemskoj ili u sredozemnim zemljama, a najmanje je to preporučljivo u Britaniji ili istočnoj Europi. Zašto?

Gotovo nitko u Nizozemskoj ili Belgiji ne misli da su stariji teret za društvo, ali u Letoniji to kaže čak 66 posto ispitanika. Očigledno je riječ o vrijednostima koje vladaju u društvu: u Belgiji će svaka blagajanica u dućanu, bez obzira na to koliko je red dug, ljubazno popričati sa starijim građanima i pokloniti im dvostruko više vremena i strpljenja, i baš nitko neće negodovati.

Više mogućnosti za starije
Zanimljivo, samo u tri zemlje, Rumunjskoj, na Cipru i u Grčkoj, ispitanici smatraju da bolje posluju kompanije koje zapošljavaju uglavnom mlade ljude. Ostali ispitani smatraju da je najbolje imati generacijsku mješavinu.

Zemlje u kojima prevladava čvrsto mišljenje da bi tvrtke trebale imati zaposlenike svih generacija su Britanija, Nizozemska, Austrija, Njemačka, Švedska, Finska - stoji u istraživanju Eurobarometra.

Prema riječima stručnjaka iz Europske komisije, Europa mora postati svjesna da stariji građani više pridonose i da im se treba pružiti više mogućnosti.

Dovoljno radnih mjesta
"Demografsko starenje nije samo po sebi katastrofa. Nema generacije, možda, koja je toliko pridonijela rastu bogatstva kao baby boomeri, i nema razloga da se zanemari to što oni mogu pridonijeti."

To se uklapa u dio Lisabonske strategije o iskorištavanju svih kapaciteta EU za postizanje veće konkurentnosti na globalnom tržištu. Na pitanje hoće li biti manje raspoloživih radnih mjesta, ako stariji građani produlje radni vijek, većina je odgovorila da to neće utjecati na raspoloživost radnih mjesta, a u tome su optimističniji mlađi ispitanici.

Velika većina ispitanika u svim zemljama smatra da je najveća opasnost u starosti, siromaštvo, i to pogotovo za žene. Stoga države moraju uložiti više napora kako bi se u društvu razvila veća odgovornost među generacijama, zaključila je većina sudionika istraživanja. (V. K.)

Izvor:
business.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.