Share
Tweet
Share
Send to friend

Zbog recesije u SAD-u sve popularnija trampa

Kada je teško doći do novca, cvate razmjena dobara

Zbog teške gospodarske situacije, u Sjedinjenim Američkim Državama ponovno je postao popularan drevni oblik trgovine – trampa, pa pojedinci, ali i manje tvrtke umjesto s novcem, trguju s razmjenom dobara.

Razmjenjuje se gotovo sve – poduka sviranja klavira, vodoinstalaterski radovi, računovodstvo, namještaj, čak i svježe povrće.

Savjet za hranu
Stručnjakinja za marketing, Valerie Gates, prije nekoliko mjeseci je izradila logotip za tvrtku pod nazivom Beetleburg Farm, koja se bavi pomaganjem u vođenju povrtnjaka i dostavom hrane. Za uzvrat Valerie je bila plaćena proizvodima koje joj ta tvrtka još uvijek dostavlja.

Budući da Gates obično naplaćuje svoje marketinške usluge po skupoj satnici, koju si neke male tvrtke ne mogu priuštiti, ona je kao alternativu započela projekt pod nazivom "Radim za hranu". Putem tog projekta, ona daje marketinške savjete za nekoliko poljoprivrednih i stočarskih imanja na sjeveroistoku SAD-a, a za uzvrat od njih dobiva prehrambene proizvode.

"Željela sam pronaći način da ponudim svoje usluge poljoprivrednicima i stočarima, te i sama otkrila da mnogi od njih nemaju posebni budžet za troškove marketinga. No, zato imaju hranu."

Trampom uredila cijeli stan
I dok je taj koncept bio nov za Valerie Gates, trampa je već dobro poznata njezinom klijentu, Jakeu Ferreiru, suvlasniku tvrtke Beetleburg Farm.

"Kad je gospodarstvo u krizi, treba se vratiti nekim tradicijama koje mogu i danas dobro poslužiti, kao što je razmjena dobara. Za nas u poljoprivredi, razmjenu je lako organizirati, ne možda baš jabuka za jabuku, ali možda može mladi luk za crveni luk."

No, za neke je ljude trampa način života. Fotografkinja Kelly MacDonald do svega je u svom stanu – namještaja, hladnjaka za vino, lustera te električarskih usluga – došla razmjenom. Za uzvrat, pruža svoje usluge - fotografira vjenčanja te izrađuje obiteljske portrete.

Ima li danas mjesta za trampu
Profesor poslovne etika na koledžu Babson, Jim Hoopes tvrdi da razmjena dobara cvate kad je do novca teško doći, kao što je to bilo za vrijeme Velike depresije 30-tih godina prošlog stoljeća.

Tada je američki predsjednik Roosevelt zatvorio sve banke na tjedan dana, pa novac nije bilo lako naći. Međutim, Hoopes smatra da je razmjena neučinkovita u gospodarstvu koje je bazirano na brzini poslovanja.

"To je starinski, šarmantni običaj, zabavno ga je za vidjeti u praksi i odražava pojedinačnu inicijativu. No kao društvenu ili ekonomsku doktrinu, to nije nešto sto bi trebali poticati", smatra Hoopes. On dodaje da trampa nije znak zdravog, modernog gospodarstva, u kojem je glavno sredstvo trgovanja, gotovina – koju možete potrošiti na razne načine.

"Popularnost trampe vrećama salata ili ovcama je znak da u modernom gospodarstvu nešto ne funkcionira", kaže Jim Hoopes. (V. K.)

Izvor:
VoA

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.