Share
Tweet
Share
Send to friend

Smijehom se rješavaju frustracija na poslu

Zanimljive teme za razgovor, vedri suradnici i smisao za humor, glavni su uzročnici smijeha na radnom mjestu

Britansko istraživanje je pokazalo da su tajnice najveseliji zaposlenici, a više od polovice njih svakodnevno se na svom radnom mjestu nasmije, mimo posla. Nešto više od četvrtine ih je priznalo da se često nasmiju i na račun svojih nadređenih. Za razliku od njih, najmanje razloga za smijeh na svom radnom mjestu pronalaze britanski taksisti, pa se samo 0,4 posto njih svakodnevno nasmije za vrijeme obavljanja posla.

Anketa koju je proveo MojPosao, pokazuje da je smijeh vrlo česta pojava među hrvatskim zaposlenicima. Od 447 sudionika, njih 52 posto svakodnevno pronalazi razloge za smijeh na svom radnom mjestu.

Učitelji i ugostitelji
Zanimljive teme za razgovor, vedri suradnici i smisao za humor, glavni su uzročnici smijeha na radnom mjestu. Međutim, neki su također naveli da im je smijeh ispušni ventil za stres i frustracije od posla, pa se nerijetko nasmiju zahtjevima klijenata, ali i nadređenih. Zbog toga je nekolicina zaposlenika i navela da se ponekad nasmiju čak i na silu. Također, svakodnevno se na radnom mjestu smiju oni koji rade u obrazovnim institucijama te turizmu i ugostiteljstvu.

Za razliku od njih, 19 posto zaposlenika tek se ponekad nasmije na radnom mjestu. Većina njih navodi da rade u "preozbiljnoj" radnoj okolini, a nekolicina ih se nasmije samo pred kupcima.

Smijeh zbog plaće
No, neki su naveli da se na radnom mjestu ne žele previše opustiti, jer smatraju da previše smijeha (neozbiljnosti) na poslu može dovesti do banalnih pogrešaka u radu. Nekoliko je zaposlenika ironično odgovorilo da se nasmiju jedanput mjesečno – kada vide svoju platnu listu.

No, razloge za smijeh na radnom mjestu ne pronalazi 29 posto zaposlenika koji su naveli da se na poslu gotovo nikada ne smiju. Većina ih ističe da im zbog loših međuljudskih odnosa i lošeg odnosa nadređenih prema zaposlenicima nije do smijeha, a budući da su svakodnevno izloženi pritiscima i kratkim rokovima, cijelo se vrijeme moraju koncentrirati na posao.

Također, dio ispitanika je naglasio da se smijanje u njihovoj tvrtki tumači kao "zabušavanje", a zbog slabe motivacije i prilika za razvoj, gotovo da su izgubili bilo kakav smisao za humor. (V. K.)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.