Share
Tweet
Share
Send to friend

Unatoč krizi Njemačkoj još uvijek nedostaje inženjera

Na burzama rada se nalazi 25.000 inženjera, a poslodavci imaju 59.000 nepopunjenih radnih mjesta

Unatoč gospodarskoj krizi i općem porastu stope nezaposlenosti, njemačkom tržištu rada još uvijek nedostaje inženjera, priopćila je u četvrtak Udruga njemačkih inženjera (VDI).

"U lipnju je pri agencijama za zapošljavanje bilo ponuđeno 59.000 otvorenih inženjerskih radnih mjesta, dok je istodobno na burzama rada bilo prijavljeno 25.000 nezaposlenih inženjera", stoji u izvješću Udruge njemačkih inženjera.

Direktor te udruge Will Fuchs je zaključio da je stanje na tržištu rada, što se inženjerskih radnih mjesta tiče, "još uvijek napeto".

Nedostaje strojara
"Najveći je manjak inženjera strojarstva kojih trenutno nedostaje oko 16.000", rekao je direktor VDI-ja Willi Fuchs. Najveći nedostatak inženjera te struke zabilježen je u saveznoj pokrajini Baden-Wuertenberg, gdje je i velika koncentracija automobilske i strojarske industrije.

Isto tako vlada i velika potražnja za inženjerima elektrotehnike, građevine i arhitekture. VDI je također kritizirao nerazmjerno mali broj žena među njemačkim inženjerima.

Potrebno više žena
"S 10 posto žena među inženjerima Njemačka je daleko iza zemalja poput Francuske ili Velike Britanije", stoji u priopćenju VDI-ja.

VDI se nada da će nedavno pokrenuti programi, koji bi se njemačkim maturantima inženjerski poziv učinio atraktivnijim, uroditi i pojačanim interesom žena za ta zanimanja. (Hina)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.