Share
Tweet
Share
Send to friend

Većina zaposlenika spremna preuzeti rukovodeću poziciju

Iako bi više od polovice odmah poželjelo preuzeti poziciju svog nadređenog, oko četvrtine zaposlenika prvo bi istražilo zašto je nadređeni dao otkaz

Većina zaposlenika bi bez razmišljanja prihvatila odgovornost i zamijenila svog nadređenog na njegovoj poziciji, pokazuje anketa koju je proveo MojPosao.

Oni su naime odgovorili kako bi se, bez premišljanja javili da preuzmu poziciju svog nadređenog, ako bi on ili ona dali otkaz. Većina ispitanika smatra da imaju dovoljno znanja i iskustva za obavljanje tako odgovorne funkcije, a pojedinci smatraju da bi taj posao čak obavljali i bolje od svog šefa.

Bolja pozicija, bolji status?
Dio ovih zaposlenika također je istaknuo da u radu stalno teže novim izazovima i žele stalno napredovati, a tek ih je nekolicina izjavila da bi viša plaća i pogodnosti bili glavni razlozi zbog kojih bi se odlučili preuzeti rukovodeću poziciju.

Za razliku od njih, 26 posto sudionika je navelo da bi ipak bili oprezniji – prvo bi razmislili žele li preuzeti mjesto svog nadređenog, a potom odlučili. Naime, dio njih je istaknuo da bi prvo istražili razloge zbog kojih je ta osoba dala otkaz, a potom bi provjerili kakvi im se uvjeti postavljaju i što menadžment od njih očekuje. Ako se ti elementi podudaraju s njihovim očekivanjima i uvjetima, priznaju, tada bi se javili da preuzmu rukovodeću poziciju.

Dio ispitanika je također objasnio da bi njihova inicijativa ovisila o budućim zadacima, ali i znanju i iskustvu koje posjeduju jer, kako je komentirao jedan od sudionika "bolja pozicija ne znači nužno i bolji status".

Zdravlje i privatni život ipak dragocjeniji
Međutim, 23 posto ispitanika nikada ne bi samoinicijativno poželjelo sjesti na mjesto svog nadređenog. Većina ih ističe da si ne bi htjeli "zakomplicirati život" i preuzeti odgovornost nad problemima koje je uzrokovao njihov šef, a općenito loša organizacija poslovanja u njihovoj tvrtki samo im dodatno umanjuje želju za isticanjem.

No, dio zaposlenika također je priznao da nemaju takve ambicije. Ili su zadovoljni svojim trenutnim poslom, a prelaskom na višu razinu dobili bi neželjene radne zadatke, ili ne ciljaju na menadžersku poziciju i preuzimanje prevelikih odgovornosti, jer žele sačuvati svoje zdravlje i privatni život. (V. K.)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.