Share
Tweet
Share
Send to friend

Po idealne zaposlenike – u zatvor

Oko 500 zatvorenika u Hrvatskoj želi biti radno angažirano

Za 15 do 25 kuna po satu oni kopaju kanale, čiste korov, čupaju ambroziju, rade na arheološkim iskopinama, održavaju voćnjake, čiste plaže, zidaju. Poslodavac koji ih zaposli na ugovor o djelu nema dodatnih troškova niti se mora brinuti ako se nekome nešto dogodi, jer su osigurani u slučaju ozljede na radu.

Za njih se ne plaća ni radni staž jer im se on, bez obzira na to koliko mjeseci ili godina rade, ne računa. Takvi, za svakog poslodavca, idealni zaposlenici su – zatvorenici.

Naime, u Hrvatskoj se oko 500 zatvorenika izjasnilo da žele biti radno angažirani, no postojeća radna mjesta za tu populaciju su već davno popunjena. Također, mogućnost rada zatvorenika u vanjskim uvjetima ovisi prvenstveno o kazni, piše Marina Borovac u Večernjem listu.

"Četvrtinu zarađena novca dobiva zaposlenik, ostalo je namijenjeno poboljšanju standarda zatvorenika. Satnica ovisi o složenosti posla, o tome je li osiguran topli obrok, koliko dugo će trajati radni angažman…", kaže v.d. ravnatelja Uprave za zatvorski sustav Miroslav Mihoci.

Također, nakon 11 mjeseci neprekidnog rada i zatvorenici imaju pravo na godišnji odmor. Mihoci dodaje da zatvorenike mogu zaposliti privatne tvrtke, obiteljska gospodarstva i državne te lokalne institucije, ali ne i fizičke osobe.

Najdulju suradnju Uprava za zatvorski sustav ima s Gradom Bjelovarom, gdje su zatvorenici godinama angažirani na uklanjanju ambrozije. No taj je projekt počeo neslavno – već drugog dana čupanja korova dvojica zatvorenika su se jednostavno – odšetala. Prošle godine su pak od ambrozije pobjegla trojica zatvorenika. (T. B.)

Izvor: Večernji list

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.