Share
Tweet
Share
Send to friend

Zaposlenici se žale na smanjenu produktivnost

Razmišljanje o godišnjem odmoru, ali i velike ljetne vrućine utječu na produktivnost zaposlenika i radnu atmosferu

U vrijeme ljetnih mjeseci, a posebice velikih vrućina, produktivnost zaposlenika opada. Naime, čak se 48 posto ispitanika, od njih 234 u anketi na MojPosao, požalilo na pad produktivnosti tijekom ljetnih mjeseci.

Većina njih istaknula je da su velike vrućine glavni razlog njihovih tegoba, budući da na posao dolaze neispavani ili im one uzrokuju zdravstvene poteškoće. Osim toga, velike vrućine utječu i na raspoloženje ostalih suradnika, pa općenito ni radna atmosfera nije zadovoljavajuća. Dio zaposlenika pak ističe da im ljeti poslovne obaveze "padaju u drugi plan", jer su zaokupljeni mislima o skorom odlasku na godišnji odmor, dok se nekolicina požalila kako zbog godišnjih odmora imaju manje posla, pa samim time i manje volje za radom.

Lakše je kad nadređenog nema
S druge strane, za 17 posto zaposlenika, ljeto je vrijeme kada njihova produktivnost raste. Odsutnost nadređenog i suradnika koji ih ometaju u obavljanju posla, pravo su osvježenje za ove ispitanike.

Također, dio njih ističe da im sunce i visoke temperature odgovaraju pa imaju više energije za rad, te im nije problem raditi i prekovremeno. Osim toga, budući da dan duže traje, imaju i više vremena za privatni život, što pozitivno utječe na njihovo raspoloženje na poslu.

Ipak, nešto više od trećine ispitanika je naglasilo da oni uvijek nastoje svoj posao obaviti kvalitetno i profesionalno, pa se ne obaziru na godišnje doba. Iako su neki priznali da teško odlijevaju lijepom vremenu, zbog prirode svog posla nemaju pravo na manjak koncentracije i ozbiljnosti te uvijek nastoje ispuniti očekivanja svojih nadređenih. (V. K.)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.