Share
Tweet
Share
Send to friend

O plaćama se raspravlja i kad su javne i kad su tajne

Informacije ponekad procure čak i u tvrtkama gdje su plaće strogo čuvana tajna

Anketa koju je proveo MojPosao pokazuje da 44 posto zaposlenika zna kolike plaće imaju njihovi kolege iako bi one trebale biti tajne.

Većina njih ističe da, iako menadžment tvrtke to ne tolerira, svi zaposlenici međusobno razgovaraju o plaćama, pa čak i da ne znaju točne iznose, otprilike znaju koliko zarađuju njihovi suradnici.

Nekolicina ispitanika ističe da o plaćama uvijek otvoreno razgovaraju sa svojim suradnicima, a dio ih je naveo da su o međusobnim plaćama počeli pričati zbog njihova kašnjenja, kada se zaposlenici zbog nezadovoljstva ne obaziru na zabrane.

Stroge sankcije
Tek je 10 posto zaposlenika navelo da su visine plaća u njihovoj tvrtki javne, pa svi mogu saznati kolike plaće imaju njihovi kolege.

Ipak, više od trećine ispitanika (38 posto) ističe da tvrtka u kojoj rade strogo zabranjuje otvorene razgovore o plaćama, a nekolicina ih je istaknula da za takav "prekršaj" postoje čak i sankcije. Međutim, nekoliko je ispitanika navelo da je njihov poslodavac odlučio uvesti takve zabrane zbog nejednakosti u plaćama.

Nezainteresiranih najmanje
Iako je nekim zaposlenicima samo rečeno da su rasprave o plaćama zabranjene, drugi su takvu klauzulu potpisali u ugovoru o radu, dok treći tu napomenu primaju ispisanu na svakoj platnoj listi. Ipak, nekolicina njih zna koliku plaću im barem jedan, najbliži suradnik.

Samo je 8 posto zaposlenika istaknulo da, unatoč javnim plaćama, ne znaju plaće svojih suradnika. Dio ističe da ih plaće drugih ne zanimaju, a dio je istaknuo da njihovi suradnici ne govore dobrovoljno o svojim plaćama, pa ih ovi niti ne žele ispitivati o toj tematici. (V. K.)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.