Share
Tweet
Share
Send to friend

Multitasking ne garantira učinkovitost

Obavljanje više zadaća odjednom opterećuje mozak, tvrde američki stručnjaci

Iako zaposlenici misle da će s telefonskom slušalicom u jednoj, računalnim mišem u drugoj ruci i pogledom usmjerenim na zaslon računala brže obaviti posao, američka istraživanja pokazuju suprotno.

Naime, istraživanja američkih neurologa i menadžera su pokazala da obavljanje više zadaća odjednom opterećuje mozak, jer ako odjednom "prima" više zapovjedi, sporije shvaća i uz to se povećava mogućnost pogreški, piše Vjesnik. U prilog tome ide i nedavno objavljeno istraživanje sveučilišta Vanderbilt u Nashvilleu.

Milijarde gubitaka
Istraživajući djelotvornost mozga kad obavlja samo dvije zadaće, znanstvenici su se najprije poslužili magnetskorezonantnom tomografijom kako bi utvrdili centre u mozgu koji "obrađuju" informacije, a potom su dobrovoljci u isto vrijeme trebali reagirati na zvuk i slike.

Rezultati su pokazali da mozak reagira i do jedne sekunde sporije, nego li kada obrađuje samo jedno opterećenje.

Na temelju tih nalaza, menadžeri su izračunali da zaposlenici koji obavljaju nekoliko poslova odjednom američkom gospodarstvu godišnje uzrokuju više milijardi gubitaka. (V. K.)

Izvor:
Vjesnik

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.