Share
Tweet
Share
Send to friend

Selekcija kandidata slična spoju na slijepo

Unatoč obećavajućim životopisima, mnogi menadžeri nakon intervjua promjene mišljenje o kandidatu

Selekcija kandidata za radno mjesto na temelju životopisa, mnogim se menadžerima čini kao "spoj na slijepo", sugerira istraživanje američke konzultantske tvrtke Robert Half. Naime, nebrojeno su puta menadžeri bili oduševljeni kandidatom kad su pročitali njegov ili njezin životopis, ali je početno oduševljenje splasnulo nakon intervjua s potencijalnim zaposlenikom.

Više od 70 posto, od 150 ispitanih menadžera, potvrdilo je da im se često događa da osobe s obećavajućim životopisom, ne ispune njihova očekivanja na razgovoru za posao. Točnije, da menadžeri nakon, pa čak i tijekom samog intervjua potpuno promjene mišljenje o toj osobi.

Intervju je nezamjenjiv
Tek je 23 posto menadžera izjavilo da kandidati uglavnom ispune očekivanja i na intervjuu, dok je samo 1 posto njih odgovorilo da su nakon čitanja životopisa i razgovora s kandidatom zadržali jednako mišljenje o potencijalnom zaposleniku.

"Kao što je poznato, poslodavac životopisom dobiva samo dio priče o kandidatu", tumači Max Messmer, izvršni direktor Robert Halfa. "Zato je razgovor s tom osobom krucijalan moment prije same odluke o zapošljavanju, jer se jedino tako poslodavac može uvjeriti u znanja i vještine koje potencijalni zaposlenik posjeduje te predvidjeti kako će se prilagoditi organizaciji." (V. K.)

Izvor:
Robert Half

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.