Share
Tweet
Share
Send to friend

Zvuk vodokotlića prekinuo sastanak

Privatne navike i potrebe držite podalje od radnog mjesta i poslovnih partnera

Pomoću tehnologije i prijenosnih računala danas možemo obavljati radne zadatke bez obzira gdje se nalazili, bilo to na ulici, u uredu, u vlastitom domu, kuhinji, spavaćoj sobi, pa čak i na toaletu. No, ovo posljednje nije spomenuto bez razloga.

Vlasnik američke PR agencije, Dan Chmielewski htio je doslovno u zemlju propasti od srama, nakon vrlo važne video konferencije putem računala, koju je vodio s direktorima nekih kompanija i svojim inženjerima koji su radili od kuće. Pri samom kraju video konferencije, za vrijeme pauze u razgovoru, začulo se kako netko pušta vodu u toaletu.

Svi su se čudno pogledali, navodi Chmielewski, dok nisu shvatili što je inženjer učinio. Kada je slijedeći put održavao video konferenciju s tim istim direktorima, jedan od njih je javljajući se na poziv izjavio: "Imam 45 minuta za ovaj poziv – da vidimo što će isplivati iz našeg razgovora."

Neshvaćeno raspoloženje
Niti jedan zaposlenik ne voli osobe koje svojim postupcima ili riječima razbijaju optimističnu uredsku atmosferu. Nakon što je Caroline Melville, inače vlasnica tvrtke VirtuallySorted.com, zaposlila novog knjigovođu, ni sama nije znala koliko će ta osoba nemira unijeti u tvrtku.

Kada bi ga ujutro pozdravila i pitala kako je, računovođa bi odgovorio da još nije mrtav, a kada bi tvrtka priredila proslavu nakon potpisivanja suradnje s novim klijentom, pesimistični računovođa upao bi na slavlje s riječima: "Hm, ne znam, ne znam. Uskoro bi mogli ostati bez tog klijenta.“

Da popularni smiley likovi nisu prigodni u svakoj poslovnoj prilici, ali i da mogu biti iritantni, znala je i Sherry Kerr, vlasnica jedna američke male PR agencije. Međutim, nije znala da netko može biti toliko opsjednut tim sitnim crtežima, dok za svoju asistenticu nije zaposlila jednu studenticu.

Ova je pak, polijepila smiley-je na sve okvire za slike u uredu, zidni sat, monitor, podlogu za miša, pa čak i samog računalnog miša. "Radno mjesto joj je bilo prestrašno, ali nije stala na tome. Crtala je smiley-e svaki put kada bi se negdje potpisala, čak i na službene dokumente tvrtke", objasnila je Kerr.

Kada je svojoj asistentici pokušala objasniti da profesionalan i odgovoran pristup poslu ne tolerira smiley-e na svakom koraku, ova ju je pogledala "svojim velikim smiley očima" i rekla: "Ali to je dio mog potpisa“.

Upozorenje: U garaži je gol muškarac
Nadzorne kamere danas postoje u mnogim tvrtkama i snimaju sve što se događa unutar i izvan tvrtke. Stoga, ako planirate nakon posla ići na rekreaciju ili se jednostavno želite preodjenuti prije odlaska na put, potražite zatvoreni prostor, izvan znatiželjnog oka kamere.

Direktor američke kompanije Vitality Group, Shawn Desgrosellier navodi da se njihov zaposlenik svakodnevno preodijevao u garaži kompanije. Zaposlenicima u osiguranju nije trebalo dugo da obavijeste upravu kako gol muškarac šeće po garaži.

Međutim, ovaj priča nije jedina budući da su, pogotovo u SAD-u, nadzorne kamere mnogo puta snimile zaposlenike koji se pokušavaju preodjenuti u parkiranom automobilu, na tolaletu, na hodniku ili u sobi za sastanke.

Timski duh
Prijateljski odnosi sa suradnicima neophodni su savršen timski rad. Međutim, ponekad je potrebno biti malo taktičniji ako želite ostaviti dojam dobronamjerne i prijateljski raspoložene osobe, posebice ako vas suradnici još ne znaju.

"Često sam svjedočio narušavanju nekog uredskog nepisanog pravila, ali najgore je bilo kada je novi zaposlenik, koji je tek došao u tvrtku, poslao svima članovima tima pozivnicu za otvorenje knjižnice s erotskim knjigama." Naravno, htio se pobliže upoznati s članovima tima i uspostaviti prijateljski odnos, ali suradnici su na ovaj prijedlog ostali samo zabezeknuti, naveo je jedan zaposlenik.

Ne treba niti napominjati da nitko od ovih "napornih" zaposlenika više ne radi u tvrtki u kojoj su počinili ovakve pogreške. (V. K.)

Izvor:
CNN Money

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.