Share
Tweet
Share
Send to friend

Čak 89 posto posloprimaca želi promijeniti zanimanje

Zbog ekonomske krize sve veća nesigurnost među zaposlenicima i nezaposlenima

Zbog trenutne ekonomske situacije i nesigurnosti radnih mjesta, čak 89 posto posloprimaca razmišlja o promjeni karijere tj. zanimanja. Među njima, 49 posto ih aktivno traži posao u drugoj branši, dok ih 18 posto razmišlja o tome, zbog loše situacije u njihovoj trenutnoj djelatnosti.

Rezultati su to Monsterovog globalnog istraživanja u kojem je sudjelovalo više od 22.000 tražitelja zaposlenja u Europi, Sjedinjenim Državama i Kanadi, pri čemu je 53 posto posloprimaca bilo iz europskih zemalja.

Preostalih 22 posto ispitanika je istaknulo da bi pristali promijeniti zanimanje jer im treba bilo kakav posao, a samo ih je 11 posto navelo da trenutno ne razmišljaju o promjeni zanimanja.

Španjolci prihvaćaju bilo kakvu ponudu
Španjolci su najveći "zagovornici" promjene zanimanja, budući da njih čak 92 posto razmišlja o promjeni karijere. Također, među Španjolcima je i najviše onih koji bi prihvatili bilo kakav posao (44 posto), pa čak i u drugoj djelatnosti.

Za razliku od njih 69 posto Austrijanaca i 67 posto Švicaraca aktivno razmišlja o promjeni zanimanja, ali nisu time opterećeni poput Španjolaca, jer su u tim državama radna mjesta sigurnija i ekonomska situacija stabilnija.

"Promjena zanimanja, posebice u vrijeme krize, može biti ohrabrujuća i pozitivna odluka. Osobe koje su izgubile posao i bezuspješno traže novo zaposlenje u svojoj djelatnosti, trebale bi dobro analizirati svoje interese i želje, te se eventualno uključiti u neki oblik dodatne edukacije ili prekvalifikacije, kako bi povećali svoju konkurentnost i šanse za pronalazak posla", istaknuli su autori istraživanja.

Naime, postoje zanimanja i djelatnosti na koje kriza nije utjecala, a neke su čak zbog krize i doživjele pravi procvat. (V. K.)

Izvor: Monster

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.