Share
Tweet
Share
Send to friend

Američki milijarderi sve siromašniji

U 12 mjeseci Waren Buffet izgubio 10, a Bill Gates sedam milijardi dolara

Kriza je ozbiljno nagrizla bogatstvo američkih milijardera, pa je u posljednjih 12 mjeseci njihovo bogatstvo smanjeno za 300 milijardi dolara - sa 1,57 bilijuna na 1,27 bilijuna dolara. Inače, to je tek peti put nakon 1982. godine da je ukupno bogatstvo Forbesovih 400 najbogatijih Amerikanaca zabilježilo pad.

Najveći gubitak bilježi Warren Buffett, drugi najbogatiji Amerikanac, čija se imovina smanjila za 10 milijardi dolara, i to zbog pada cijena dionica njegova investicijskog fonda Berkshire. Trenutno Buffettovo bogatstvo procjenjuje se na 40 milijardi dolara, piše Poslovni dnevnik.

Deset najbogatijih izgubilo 39,2 milijarde
Ispred Buffetta je, 16. godinu zaredom, najbogatiji Amerikanac, suosnivač Microsofta Bill Gates, sa 50 milijardi dolara. Pad dionica Microsofta i gubici na drugim ulaganjima smanjili su mu bogatstvo za sedam milijardi dolara u 12 mjeseci.

Među prvih deset nalazi se i osnivač Oraclea Larry Ellison (27 milijardi dolara) te nasljednici Wal-Marta: Christy Walton (21,5 milijardi dolara), Jim Walton (19,6 milijardi dolara), Alice Walton (19,3 milijarde dolara) i Robson Walton (19 milijardi dolara).

Također, tu je i medijski mogul i newyorški gradonačelnik Michael Bloomberg (17,5 milijardi) te energetski divovi Charles i David Koch (svaki po 16 milijardi dolara).

Inače, deset najbogatijih Amerikanaca, u posljednjih je 12 mjeseci skupno izgubilo 39,2 milijarde dolara, što je pad za 14 posto.

Kupi jeftino
Unatoč krizi, među milijarderima je bilo i onih koji su znali kako se dodatno obogatiti. Najveći dobitnik je bankar Andrew Beal, koji je, kupujući jeftino kredite i imovinu iz bilanci banaka, kada se financijsko tržište urušilo prošle jeseni, utrostručio svoje bogatstvo na 4,5 milijardi dolara.

Inače, ove je godine za ulazak na listu 400 najbogatijih bilo potrebno bogatstvo od 950 milijuna dolara, što je za 350 milijuna manje nego lani, kada je za ulazak među najbogatije bilo potrebno barem 1,3 milijarde dolara bogatstva. (V. K.)

Izvor: Poslovni dnevnik

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.