Share
Tweet
Share
Send to friend

Iskoristite leadership za promjene u organizaciji

Vodstvo nije vještina, već proces koji među sudionicima stvara međuodnos na obostranu korist

Na posljednjem druženju nositelja Certifikata Poslodavac Partner i sudionika na projektu, koje se održalo 30. rujna, raspravljalo se o "tajnama vodstva", a sudionicima je temu pobliže objasnila Adrijana Strnad, iskusni executive caoch koja se tijekom svoje karijere susretala s mnogim razinama razvijenosti vodstva kod managera.

Također, tijekom predavanja je predstavljena i knjiga "Tajne vodstva" Manfreda Kets deVries-a, jednog od najistaknutijih mislilaca u području managementa te profesora na mnogim istaknutim sveučilištima. Inače, ovo je i prva knjiga iz Selectio biblioteke, koja je izdana u suradnji s Profilom.

Kako navodi de Vries, vodstvo nije vještina, već proces koji među sudionicima (obično managerima i zaposlenicima) stvara međuodnos u kojem leaderi pokušavaju izvući najbolje iz zaposlenika, ali i zaposlenici iz samih leadera. Pomoću tog procesa leadership je moguće koristiti za promjenu i/ili osnaživanje organizacijske kulture te transformaciju organizacije.

U tom slučaju, glavne vrijednosti koje bi trebale zavladati organizacijom, ali i svijetom su:

  • Self awareness (poznavati vlastite prednosti i nedostatke)
  • Ingeniuty (neprestano traženje novih rješenja)
  • Heroism (ne pristajanje na kompromise, uvijek stremiti najboljem)
  • Love (raditi sve u životu pa tako i posao, s ljubavlju i strasti)

    Na temelju svog bogatog iskustva, a vođeni ovim smjernicama, sudionici CPP Foruma i članovi CPP Kluba su zaključili da je njima, kao HR managerima, najvažnije razviti svoje vještine i naučiti kako senior managementu predstaviti promjene koje se u organizaciji moraju nužno provesti. Drugačiji put ne postoji, naglasili su, jer proces vodstva i transformacije organizacije mora krenuti "od samog vrha".

    Kako bi bili svjesni svoje uloge u procesu transformacije i dobili uvid u kojem smjeru moraju jačati svoje vještine, sudionici su tijekom Foruma ispunili Belbinov upitnik timskih uloga, na temelju kojeg će dobiti svoj osobni profil.

    Primjenom Belbin upitnika timskih uloga u organizacijskom okruženju, zaposlenicima se nastoji pružiti pomoć u osvješćivanju njihovih preferencija za timske uloge te pružiti savjete o unaprjeđenju individualnog i profesionalnog razvoja i poboljšanju timske izvedbe. (V. K.)

  • We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.