Share
Tweet
Share
Send to friend

Tvrtkama nakon recesije prijeti odljev talenata

Poslodavci bi unatoč recesiji trebali ozbiljnije shvatiti nezadovoljstvo zaposlenika

Zaposlenici i njihovi poslodavci na različite načine doživljavaju recesiju, što bi moglo dovesti do masovnog odljeva talenata kad se gospodarstvo počne značajnije oporavljati, i to na štetu poslodavaca. Zaključak je to studije website-a Monster i američkog Human Capital Instituta, provedene u više od 700 američkih kompanija i nad 5000 zaposlenika.

Rezultati pokazuju da 57 posto zaposlenika smatra kako poslodavci recesiju koriste kao ispriku za dulje radno vrijeme i rezanje plaća, a 58 posto ih je uvjereno da se poslodavci danas manje brinu o načinu na koji će zadržati zaposlenike.

Manjak tolerancije
"Poslodavci su uvjereni da su njihovi zaposlenici lojalni zbog ekonomske krize, što je potpuno pogrešno", istaknula je jedna od koautorica studije Katherine Jones. "Zbog ovakvog načina razmišljanja, mnogi bi poslodavci mogli ostati bez svojih najboljih zaposlenika, čim se gospodarstvo počne značajnije oporavljati."

Studija je između ostalog pokazala i da 43 posto zaposlenika smatra kako njihovi poslodavci zbog recesije imaju manje razumijevanja za drugačija mišljenja te pokazuju veći autoritet. Također, samo 26 posto zaposlenika ne zamjera svojim poslodavcima što zatvaraju radna mjesta i opterećuju zaposlenike dodatnim poslovima, jer vjeruju da je recesija doista naštetila njihovom poslovanju.

"Nitko ne dvoji da trenutno okruženje opterećuje i poslodavce i zaposlenike, ali srdžbu zaposlenika poslodavci bi trebali shvatiti kao upozorenje. Posebice ako su produžili radno vrijeme, smanjili plaće, ograničili pogodnosti za zaposlenike ili ograničili fleksibilnost", upozorio je Jesse Harriott iz Monstera. (V. K.)

Izvor: WorldAtWork

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.