Share
Tweet
Share
Send to friend

Otkad je reći 'ne' postalo neprihvatljivo?

"NE" Vama na usluzi

Nekako i negdje na dugom putu poimanja rada, poslovnih odnosa i shvaćanja vlastite uloge unutar radne organizacije, uglavnom je nestalo "Ne.". I to ono "Ne." s točkom na kraju, bez zareza, bez davanja razloga zašto, opravdavanja samih sebe ili nelagode.

Izraziti svoju volju jednostavnim "Ne." postalo je zabranjeno područje, kako u poslovnom, tako i u privatnom životu. Ne smije se reći ne projektu ili radnom zadatku, ne govori se ne nerazumnim zahtjevima ili rokovima, nelogičnim poslovnim potezima, pogrešnom putu kojim je tim možda krenuo. Kaže se „da“ pa poslije, kud puklo-puklo? Već će se nekako opravdati...

Kažete li "da", sigurno ste sposobni, vrijedni, odgovorni i efikasni? Kažete li "ne", vi ste sigurno neodgovorni, nekooperativni, nedruštveni, niste timski igrač i jednostavno ne pripadate?

Ma nemojte! Da li je ovo istina ili samo nečija percepcija istine? Od kada je reći "ne" postalo neprihvaljivo? Nije li istina da vam se na taj način ukida mogućnost izbora? I pogledajte; ovo se ne odnosi samo na poslovni ili privatni dio Vašeg života, odnosi se i na vaše ponašanje u širem društvenom kontekstu (recite ne korupciji, nepotizmu, kronizmu, kriminalu, neučinkovitosti, neznanju, nesposobnosti itd).

Reći ćete mi, nije lako reći ne. I nije, pogotovo ako ste navikli klimati glavom. Sasvim sigurno je u početku vrlo neugodno, ostavlja vas s osjećajem nelagode, s natruhom srama (o da!), kada se prvi put odvažite nečemu što mislite da vam ne treba i da vam uzaludno oduzima vrijeme reći "Ne" - i točka. Možda i zaustavite dah, u trenutku pripreme na povratni udarac kojeg je, eto, izazavala ova vaša beskrajna drskost.

Možda će pomoći ako, jednom kad odlučite izaći iz začaranog kruga podložnosti, izgovorite "To ne mogu napraviti, ali mogu...". Na taj način, ne opravdavajući se, dajete do znanja što je za vas prihvatljivo, a što neprihvatljivo. Osjećate li i dalje nelagodu, pokušajte na "malim" stvarima. Izgovorite ne, ne koje ne sadrži nikakvu zloću već čistu istinu i promislite o osjećaju. Dobro je, zar ne? Ruku na srce, oslobađa vas i čini snažnima?

Razmislite koliko ste se našli u svojoj ulozi na poslu zato što niste bili spremni reći "ne"? Da li ste sretni? Koliki vam je učinak na radnom mjestu zato što imate jednostavno previše posla? Da li ste odustali od koncepta "ravnoteža privatnog i poslovnog" zbog toga? Da li vas je, ma i u najmanjem dijelu, u ovakvu situaciju dovelo to što niste znali reći "ne"?

No, ma kako se činilo slatko i sočno, "ne" na radnom mjestu u nekim situacijama može predstavljati drastičan pristup stvarima. Ne kažem sada da trebate pristati na bilo koji zahtjev i prihvatiti poslove koje ne možete obaviti ili rezultate koje ne možete postići, govorim o stanju vaše asertivnosti. Primjena jest i treba biti situacijska.

U većini slučajeva, problem je u tome što sami sebi niste postavili ili precizirali neke granice. U kojem trenutku vam je "dosta!"? U kojem trenutku se pretjerana predanost poslu pretvara u „burn-out“ sindrom stresa?

Granice su zanimljive, i sada kad razmišljamo o njima, možda ćete primjetiti kojim granica uopće niste posvetili dužnu pažnju, niti ih definirali. Vaše tijelo i podsvijest znaju kada su granice prekoračene, i reakcija je uvijek usmjerena samozaštiti, no cijena koju ćete platiti u obliku stresa može biti uistinu preskupa.

Stoga, potražite svoje izgubljeno "ne". Kada se nađem u situaciji potrebite primjene odlučnog "ne", uvijek u sjećanje dozovem fotografiju iz djetinjstva, kada su me roditelji slikali u "ne" fazi s pet godina, usana odlučno stisnutih, podignutih ramena i čvrstog pogleda. Izvadite "ne" iz ladice, skinite s njega prašinu i pokušajte mu vratiti stari sjaj.

Neki ljudi oko vas neće biti baš sretni što ste odlučili koristiti nešto što dugo nije bilo u upotrebi i na što nisu navikli, no neka se oni i nose s time. "Ne" je vama na usluzi i vama za zaštitu, za vaše osobno dobro. Upitate li se u trenutku dvojbe koja je cijena toga ako kažete "da", možda će evaluacija biti lakša.

Ne upućujem vas na to da neodgovorno i nemilo prionete korištenju riječi "ne", već tome da iznađete vrijeme za one stvari koje su vam uistinu bitne u životu. Podložnost svima i svemu nije ključna kompetencija uspješnih ljudi. A jednostavno "ne" onome što nije niti hitno ni bitno uvelike će ojačati vaše upravljanje sobom u vremenu (e, ta kompetencija već čini razliku).

Počnete li govoriti "ne" onome što ne želite učiniti, vjerovatno je da ćete pronaći i vrijeme za promišljanje o svom vremenu, vaše novo "ne" otvorit će put da možete reći "da" stvarima kojima biste i trebali govoriti "da".

U sljedećem članku pročitajte odgovor coacha na vaša pitanja!

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.