Share
Tweet
Share
Send to friend

Umirovljenje zapravo 'pomlađuje'

Kada bi zaposlenici imali bolje uvjete rada, bili bi zadovoljniji svojim zdravljem i fizičkim stanjem

Nakon odlaska u mirovinu, većina osoba se osjeća pomlađeno i zdravije, tvrde švedski i britanski znanstvenici.

Naime, istraživači sa sveučilišta u Stockholmu i njihovi kolege s londonskog University Collegea, pratili su zdravlje 15.000 ispitanika u razdoblju od gotovo 10 godina.

Među osobama koje su otišle u mirovinu, objašnjavaju istraživači, zabilježeno je "subjektivno pomlađivanje", i to već samo nekoliko mjeseci po umirovljenju. Ta je pojava posebno bila izražena među onima koji su radili u teškim uvjetima.

Budući da su osobe koje su bile vrlo zadovoljne svojim radnim mjestom, u najmanjoj mjeri isticale da ih je umirovljenje "pomladilo", znanstvenici su zaključili da bi poboljšanje uvjeta rada svim zaposlenicima, povećalo njihov subjektivni osjećaj zdravlja, što bi se pozitivno odrazilo na angažman i produktivnost.

To će pitanje poprimiti još veći značaj u budućnosti, kada će se dodatno povećati broj osoba starije životne dobi koje će biti prisiljene odgoditi odlazak u mirovinu, napominju istraživači. (V. K.)

Izvor: PLIVAzdravlje

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.