Share
Tweet
Share
Send to friend

Talijanima ne pada na pamet ručati u uredu

Nakon što im je ministar sugerirao da ručak pojedu na brzinu, novine ga prikazuju kao karikaturu

Zaposleni Talijani s gnušanjem su odbacili ministrovu sugestiju da se odreknu tradicionalnog podnevnog rituala i pojedu nešto s nogu umjesto za stolom u restoranu ili kantini.

Gianfranco Rotondi, ministar koji se u talijanskoj vladi skrbi "za provedbu vladina programa", pozvao je Talijane da za ručak pojedu sendvič umjesto da zasjednu za postavljeni stol u kvartovskom restoranu ili kantini i tako spriječe pretilost, skrate radni dan te se ranije vrate kući svojoj djeci.

Njegove je komentare Italija dočekala na nož, s karikaturama na naslovnicama, komentarima nutricionista da preskakanje ručka znači slabost u poslijepodnevnim radnim satima i sindikalnim upozorenjima da je ministrova sugestija "napad na radnička prava".

"To je loše za učinak i sklad cijelog radnog dana. Nikada mi se nije svidjela to zaustavljanje Italije u podne", rekao je ministar.

I Mussolini je bio protiv
Talijanski proizvođač hrane Coldiretti pozvao se na studiju prema kojoj 44 posto talijanskih radnika objeduje u restoranu ili baru, a 36 posto u kantini tvrtke, dok tek svaki peti pojede obrok donesen od kuće.

Dnevnik Corriere della Sera prisjetio se događaja iz 1924., kada je diktator Benito Mussolini "uhvatio " miris hrane u parlamentu i negodovao: "Ovdje dolazimo donositi zakone, a ne jesti".

Nutricionist Pietro Migliaccio upozorio je da Talijani "već slabo doručkuju ili čak preskaču jutarnji obrok. Učinimo li isto i s objedom, poslije podne nam može pasti šećer i znatno nam otežati rad". (Hina)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.