Share
Tweet
Share
Send to friend

Zbog globalizacije posloprimci trebaju nove vještine

Sve više posloprimaca želi raditi u međunarodnom okruženju

Zbog globalizacije tržišta rada, posloprimci diljem svijeta usvajaju i usavršavaju novi set međukulturalnih i jezičnih vještina, kako bi održali svoju konkurentnost u multinacionalnom okruženju, zaključak je studije konzultantske tvrtke Kelly Services.

Naime, sve generacije posloprimaca vjeruju da jedino znanjem i vještinama stečenima u međunarodnom okruženju, mogu ostvariti uspješnu poslovnu karijeru.

Mladi žele postati mobilniji
Prema rezultatima, najviše radnog iskustva u globalnom radnom okruženjem imaju zaposlenici generacije X (od 30 do 47 godina starosti), dok generacija Y (od 18 do 29 godina starosti) za sada nema toliko iskustva, ali više od svih generacija pokazuje ambicije za stjecanjem istog. Dapače, pri traženju posla, primarno žele mogućnost stjecanja međunarodnog iskustva. Baby boomeri (od 48 do 5 godina starosti) pak, imaju najslabiju podršku i najmanji izbor programa kroz koje bi stjecali međunarodno iskustvo, ali smatraju da svejedno mogu uspješno konkurirati u globaliziranom radnom okruženju.

Rezultati istraživanja provedenog nad 90.000 ispitanika u 33 zemlje diljem Europe, SAD-a i Azije, sugeriraju da su posloprimci postali svjesni mogućnosti koje im se pružaju u globaliziranom radnom okruženju.

Značajna većina (81 posto) ispitanika iz generacije Y smatra da moraju biti spremni na globalne izazove i prilike te postati mobilniji. Isto smatra i 78 posto pripadnika generacije X te 71 posto baby boomera.

Također, 84 posto zaposlenika generacije X vjeruje da posjeduju vještine kojima bi mogli konkurirati u multikulturalnom i multijezičnom radnom okruženju, a isto za sebe misli i 82 posto mladih te 81 posto baby boomera.

Atraktivni poslodavci
Mladi su, pokazala je i ova studija, uglavnom skloniji biranju poslova koji imaju doticaja sa stranim tržištima. Tako je gotovo trećina njih istaknula da im je prilikom traženja posla iznimno važno da im posao podrazumijeva rad u globalnom okruženju, a isti prioritet ima i 30 posto generacije X te 26 posto baby boomera.

Nažalost, posloprimci uglavnom sami moraju pronalaziti načine na koje će stjecati potrebna znanja i vještine, budući da poslodavci omogućavaju edukaciju tek za otprilike trećinu zaposlenika u dobi od 18 do 47 godina, te za nešto više od četvrtine baby boomera.

Autori studije su istaknuli da ovakvi stavovi zaposlenika pogoduju prijenosu znanja i iskustava te širenju poslovanja. Poslodavci pak moraju postati toga svjesniji te početi više investirati u razvoj zaposlenika, ali im i pružati više prilika za rad u međunarodnom okruženju jer će tako jednostavnije privlačiti one najambicioznije. (V. K.)

Izvor: CNN Money

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.