Share
Tweet
Share
Send to friend

Treba znati i gubiti

Druga strana pobjede

U ozračju praćenja nedavnih izbornih aktivnosti, a naročito izborne noći i proglašenja pobjednika prvog kruga predsjedničkih izbora, nekako mi se nametnulo pitanje umijeća gubljenja. Lako je kad se dobiva. Gubiti – e, to treba znati, zasigurno ste to i sami pomislili gledajući izjave kandidata koji nisu uspjeli osvojiti dostatan broj glasova za ulazak u drugi krug.

Promatrajući stil i način podnošenja izbornog poraza pojedinih kandidata, prisjetila sam se mudrog savjeta jednog poznatog sportskog trenera: "Kad pobijedite, ne govorite mnogo. Kad izgubite, govorite još manje." Način na koji gube o njima puno govori, zar ne? Upravo zato, promotrite način na koji se i sami ponašate kad gubite.

Možda ćete se pitati zašto uopće posvetiti pozornost političkim gubitnicima, kad nas sve muči život u realitetu današnjice: gubimo poslove, prihode, tvrtke, posao, standard, volju i nadu. Tvrdim da je nužno znati gubiti, kako biste znali stvoriti ozračje za buduće pobjede. Poput vrhunskih sportaša.

Odličan je osjećaj kada dobijate bitku, poslovnu ili osobnu. Želja za pobjedom prirodna nam je, želja za uspjehom urođena. Bilo da se radi o raspravi ili o prostoj tučnjavi, adrenalin šiba tijelom kada se sluti pobjeda. S druge strane, umijeće pregovaranja uči vas o tome kako je važno postići win-win situaciju, da obje strane uključene u pregovore iste napuste s osjećajem zadovoljstva i pobjede.

Međutim, to nije tema ovog teksta. Govorim o situacijama koje su, same po sebi, win-lose i gdje se to jednostavno ne da promijeniti. Jeste li primjetili kako nam nekako postane lako i jednostavno koristiti sva raspoloživa oružja u akciji napada na protivnika? Iznaći mane i nedostatke drugome? Bilo da su to osobe iz okruženja, način govora, starost ili mladost osobe, intelektualna razina ili držanje tijela? Želite li sami sebe tješiti, gubitak možete nazvati raznim, drugačijim imenima, umanjivati ga, opravdavati sebe, kriviti protivnike, usud i sudbu. No, kako god okrenete, gubiti je stresno. U većini slučajeva, nažalost, i ružno.

Kako onda gubiti sa stilom?
Ne zaboravite da je prisutan ciklus kroz koji većina ljudi prolazi i kroz koji i Vi trebate proći kako biste mogli nastaviti dalje: negiranje, ljutnja, frustracija i konačno, prihvaćanje situacije.

Pomislite na bilo koju situaciju u sportu: svaki uspješan sportaš ima trenera s kojim je naučio pobijediti, ali i izgubiti. Nastaviti dalje i u gubitku, iznaći motivaciju za daljnji mukotrpan rad na putu prema pobjedi. To znači naučiti gubiti sportski. Tome služe i coachevi, bilo u sportu, privatnom ili poslovnom životu.

Bez obzira na igru koju igrate, doslovno ili s navodnicima, važno je shvatiti da je iskaz poštovanja prema protivniku temeljna vrijednost, ona koju treba učiti i stalno ohrabrivati. Svi možemo naučiti pokoju lekciju od sportaša, a zato vam i prenosim nekoliko "sportskih" savjeta za gubljenje sa stilom:

  • Pružite ruku protivniku. Rukujte se odmah i s entuzijazmom te, po mogućnosti, dajte kompliment nekoj njegovoj/njenoj pozitivnoj osobini. Možete se i ne morate smiješiti, ali ako se smiješite, ne glumite osmijeh. To se vidi.
  • Ne opravdavajte svoj gubitak ovim ili onim razlozima. Uvijek postoji puno razloga koji su pridonijeli konačnom rezultatu. Možete ih kasnije analizirati, u smislu fokusiranja na ono što možete drugi put bolje učiniti, ali nikad i nikako ne okrivljujte druge za svoj poraz.
  • Zadržite svoj smisao za humor. I sutra je novi dan.
  • Što god da ste naučili iz trenutnog gubitka, koje god pouke izvukli, radite na tome i vježbajte. Vaš rast je bitan element budućeg uspjeha. Stagnacija je ono na čemu zaista možete izgubiti.

    Kako god, ako ste i izgubili neku bitku, ne dozvolite sebi gubitak ljudskog dostojanstva. Osobnost i vrijednosti koje zagovarate i koje živite nisu utemeljene na bilo kakvoj poziciji, dobitničkoj ili gubitničkoj. Također, kaže se i da dostojanstvo ne možete niti u jednoj situaciji izgubiti u smislu da ga netko drugi uništi. Njega se samo sami možete odreći.

  • We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.